Nu kan du rösta på universitetet

- in Nyheter

I går kunde studenter börja förtidsrösta i universitetets lokaler för första gången. Initiativtagarna hoppas att den nya möjligheten ska få fler studenter till valurnorna.

– När vi står här blir det lättare att fråga om valet, säger röstmottagaren Beata Sinicka.

På Eden, mitt i universitetsområdets hjärta, hålls förtidsröstningen i ett litet rum i den vänstra korridoren från entrén. Klockan börjar närma sig 15 denna måndagseftermiddag, vilket innebär att den första röstningsdagen går mot sitt slut. Men studenterna fortsätter att komma in för att rösta. I dag har 25 personer sagt sitt i lokalen.

– Det är många studenter som röstar för första eller andra gången. Här kan de fråga oss hur det fungerar med röstningen. Det kanske man inte vill göra på valdagen, säger Beata Sinicka, en av röstmottagarna.

Studenter från hela Sverige röstar

Röstmottagarna är själva studenter, många av dem läser statsvetenskap.

– Alla människor kan söka. I min klass fick  vi mejl från studievägledaren på statsvetenskapliga institutionen om den möjligheten, säger röstmottagaren Kim Strömberg.

Vill nå studenter

Tanken med förtidsröstningen är att göra det enklare för såväl studenter och anställda vid universitetet att rösta. Röstmottagarna tror att det betyder mycket att röstningslokalerna finns där studenterna rör sig. En annan stor fördel är att det går bra att förtidsrösta på universitetet oavsett var studenterna är folkbokförda.

En av initiativtagarna var Urban Swahn (M), ordförande i kommunens valnämnd.

– Jag tog kontakt med universitetet för att jag ville se om vi gemensamt kunde göra något för att nå studenterna, säger han.

Förutom på Eden anordnas förtidsröstning på LTH:s Kårhus och på Campus Helsingborg. I Lund är vallokalerna öppna 11-15 hela veckan.