Alliansen: Vi tänker inte dalta med studenterna

- in Nyheter

De senaste veckorna har även studenterna börjat ta plats i valrörelsen. Men när alliansen besökte Studentafton blev det inga nya löften. Ett budskap var dock tydligt: det blir inget klemande med studenterna.

– För er med en god utbildning är det ett tydligt mönster att det ger bättre jobb och bättre löner i framtiden. Jag förstår att ni vill ha mer pengar. Men man måste vara aktsam med svensk ekonomi, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

Tillsammans med sina tre alliansvänner trädde han in i AF-borgens stora sal på torsdagförmiddagen. Utfrågningen inleddes direkt. Studentfrågorna var i fokus och utbildningsministern Jan Björklund blev huvudperson.

Kritik från studentförbund

Tidigare i veckan gick allianspartiernas studentförbund ut och kritiserade moderpartiernas högskolepolitik. De hävdade bland annat att studiemedlen måste höjas i takt med studenternas ökade kostnader. De rödgröna har i sitt valmanifest lovat att höja studiebidraget med 400 kronor och studielånet med 200 kronor från och med 2012, om ekonomin tillåter. I AF-borgen visade Jan Björklund inga tendenser på att följa med i budgivningen.

– Vi höjer studiemedlen med 500 kronor och totalt har vi då höjt studiemedlen

med 900 kronor på 18 månader. Att det bara är en ökning av lånedelen tycker jag är försvarligt, sa folkpartiledaren och pekade återigen på fördelen av en akademisk utbildning på arbetsmarknaden.

Klagomål på få föreläsningstimmar

Från åhörarna kom bland annat klagomål om för få lärarledda utbildningstimmar. Elisabeth Gehrke, tidigare vice ordförande för Lunds universitets studentkårer och numera vice ordförande i Sveriges förenade studentkårer, påpekade också att det krävs investeringar på fem miljarder kronor för att komma tillbaka till samma utbildningsnivå som på 90-talet. Då levererade alliansen dagens känga till oppositionen.

– Den förra regeringen ökade under många år antalet utbildningsplatser utan att också öka anslagen, sa Jan Björklund och lovade att alliansen ska satsa på kvalitet istället för kvantitet.

Meritpoäng och fribelopp

Utan motstånd från den rödgröna sidan, som inte blev inbjudna, var det fyra avslappnade partiledare som pratade inför en sal fylld till bredden. Den största applåden rev Fredrik Reinfeldt ner när han förklarade hur en röst på Sverigedemokraterna kan skada Sverige.

Jan Björklund lugnade studenterna med att upprepa några tidigare löften.

– Från och med nästa år kommer alla att kunna tillgodoräkna sig meritpoäng. Detta gäller alla som tog gymnasieexamen före 2003 och även utländska studenter.

För att uppmuntra de som vill arbeta under studietiden kommer alliansen också att höja fribeloppet, det vill säga taket för hur mycket du får tjäna innan ditt studiemedel minskar. Från och med årsskiftet kan man tjäna 137 000 och samtidigt få ut fullt studiebidrag.

– Det innebär att du som student kan jobba hela sommaren och alla helger utan att hamna över taket. Men i första hand är det ju studier som gäller, log Jan Björklund.