Utfrågning någon?

- in Analys
@Jacob Hederos

När alliansen skulle grillas på scenen i AF-borgens stora sal, blev det i stället gemyt och inga nya löften. Det var en trevlig stund, men inget mer.

Kanske sammanfattas torsdagsförmiddagens begivenhet bäst av Lunds universitets studentkårers vice ordförande Henrik Jonsson.

– Som att träffa Zlatan och få autograf. Det var mest fråga, svar och applåd.

Över publikhavet ligger ett förväntansfullt surr. De fem första raderna ockuperas av press från hela regionen. Bredvid i publiken sitter en student med en keps från Malmö nation, och reflekterar över stämningen.

– Det var mer drag förr, man vill nästan ha en liten dundrande mobb som står utanför och skriker, menar den ene.

– Eller några som ropar ”Vi vill ha, vi vill ha, vi vill ha Fredde kvar!”, blir svaret från kompisen.

Utanför borgen står ett litet gäng demonstrerande socialdemokratiska studenter. Bredvid dem: Sju par reportrar som fångar in varenda eftersläntrare. ”Får jag ställa några frågor?”

På stora scen står Studentaftons före detta förman och fottar stolt den fullsatta lokalen som samlats inför utfrågningen av alliansens partiledare.

– När jag kom hit så ville de kolla min påse, berättar studenten bredvid, och håller upp sin tunna platskasse med kollegieblock. Ovanför honom står sex kostymklädda herrar med öronsnäcka och spejar från läktarplats. Säkerhetspådraget är det största på länge i borgen.

En minuts applåder inleder utfrågningen, som snabbt drar igång.

– Bara den ena sidan är här, så ni får tänka igenom era frågor ordentligt innan ni ställer dem, uppmanar Studentaftons förman Lisa Blomqvist inledningsvis.
 Först ut är en fråga, som rör examinerade studenternas oro inför karriärmöjligheterna. Efter två minuter och 34 sekunder avslutar Jan Björklund sitt svar med ett välkänt budskap: ”Sverige ska ta emot Nobelpris, inte bara dela ut dem.” Publiken river av en efterföljande applåd, som också blir ett kontinuerligt inslag under debatten. Trekvarts utfrågning är igång.

– Kan ni hålla frågorna korta, så hinner vi med fler, ber Lisa Blomqvist publiken.

I genomsnitt ligger frågorna på 20 sekunder, medan svaren tickar snabbt iväg över två minuter. Inga besked levereras, som inte redan varit kända. När några fler studenter känner sig oroade över att inte få jobb efter examen, får de ett lugnande svar från Fredrik Reinfeldt. Studenterna har i alla fall bättre möjligheter att få jobb än de som inte har högre utbildning.
 Och när höjningen av fribeloppet kommer upp på tapeten, förklarar först Jan Björklund situationen. Efter årsskiftet kan en student jobba hela sommaren och varje helg, utan att behöva drabbas av återbetalning.

– Men i första hand ska ni studera, förtydligar sedan utbildningsministern och lockar fram spridda skratt från publiken.