Våga vägra att klubba

- in Krönikor

Novischveckor betyder långa köer och musikalisk likriktning på nationerna. Därför gör alla som tillbringat några terminer på universitetet klokt i att ta tillfället i akt och gå i klubbcelibat, menar Esau Alcona.

Det är novischperiod nu. Många som har varit med i gemet ett tag fasar inför de inledande veckorna i september. Lunds nationer är inte lika nyanserade under denna period. Det är alltid knökfullt av novischer som förvånas över de billiga ölpriserna, det är samma plastiga musik ur högtalarna på varenda nation och nationsledningen verkar göra vad som helst för att få mer besökare på så kort tid som möjligt. Kort sagt så är det ett rent helvete därute.

Likt skadeskjutna rävar behöver vi en reträttplats. Mitt förslag är lika enkelt som okonventionellt med lundamått mätt. Gå inte ut. Festa inte. Klubba inte. Men sätt dig inte heller framför datorn och Facebooka hela dagen, sätt dig inte och spela ett meningslöst Xbox-spel. Utmana dig själv, gör saker du velat göra men bara glömt bort eftersom du koncentrerat dig på allt festande. Nej, det innebär inte att du ska göra något ansträngande som att cykla längst Österlen eller undvika att ramla ner för stupet vid Ales stenar. Det kan räcka med att du åker in till Malmö och besöker det fiket du alltid går förbi när du går hem från en klubbkväll på Babel.

Det är svårt att frivilligt vara osocial i en så pass dynamisk miljö som den i Lund. Det är svårt att motivera varför man ska ha en lugn fedagskväll efter en veckas slit. Men ändå kräver vi diverse nöjen för att belöna oss själva. Många tar den enkla vägen och väljer att konsumera någonting istället för att gå ut. Konsumtionen har blivit ett substitut för sociala kontakter. Jag köpte exempelvis Arcade Fires senaste album The Suburbs på vinyl för mina sista pengar. Jag behövde också unna mig.

Det är också där som vägen till att undvika novischer och tokfulla klubbar börjar. Gör någonting så retro som att köpa en bunt cd-skivor eller vinyler och ställ till med ett lyssningsparty. Återuppväck kreativiteten från förr. Från tiden då man var för ung för att gå ut på krogen men för gammal för att spela TV-spel. Spela sällskapsspel, anordna ett loppis, lär dig vissla med fingrarna. Ställ till med en baluns där alla prövar allt detta samtidigt. Våga spräng gränserna.

HELGENS MÅSTEN

Lördag: Man skall aldrig underskatta värdet att gå på matinéfilmer. Förr var matinéfilmer förknippade med lättsamma, smått humoristiska, filmer man kunde se på dagen. Nu är det mest tidpunkten på dagen som avgör om någonting är matiné eller inte. Kino i Lund visar många matinéfilmer däribland Märkvärdig och karriären, Oskuldens tid och Armadillo

Söndag: Ha ett Studio Ghibli-maraton och vältra dig i exotisk manga med fantasifull handling. Om du någon gång haft existentiella problem, varit på randen till depression eller ifrågasatt allting så rekommenderar jag detta. Du kommer att få en ny syn på livet och en anledning att stå och vänta på en kattbuss under nästa regnoväder.