Soffan på Smålands blev hans räddning

- in Bostad, Internationellt, Novisch
@Ida Ölmedal

Smålands nation ville hjälpa de hemlösa internationella studenterna och letade upp lediga skrymslen för tillfälliga gäster.

David Morrow är en av de tio som kostnadsfritt fått tak över huvudet på nationen.

När David Morrow kom till Sverige inför programstarten i utvecklingsstudier för snart två veckor sedan hade han redan en månad av resultatlöst bostadssökande bakom sig.

Han fann sig hemlös i ett land där han varken kunde språket eller hade några kontakter.

– Det stod klart för mig att jag var helt ensam, säger han.

Som New York-bo är David Morrow van vid att få slåss för att få bostad, men det förvånade honom att han var lika utelämnad i Sverige.

– Det stämmer illa överens med hur välorganiserat allt annat är, säger han.

– Jag försökte verkligen och svarade på massor av annonser, men konkurrensen var överväldigande. Först tänkte jag att jag borde ha kommit hit tidigare, men jag insåg snart att det antagligen bara skulle ha inneburit längre tid som hemlös.

Bodde i köket

Smålands annons på Bopoolen blev räddningen. Där uppmanades studenter som akut behövde en sovplats att kontakta nationen.

David Morrow gick till expeditionen direkt och kunde strax ta plats i soffan i det korridorskök som blev hans första hem i Sverige.

– När jag först fick höra att jag skulle bo i ett kök kändes det lite sådär. Men jag har lärt känna många bra människor här. Nu har jag ställt upp mig i nationens bostadskö, berättar David Morrow, som möts av kindpussar och glada hälsningar på vägen uppför de fyra trapporna i Smålands nationshus.

Utmattande jaga bostad

Det rymliga storköket är fyllt av prat och popcorndoft efter ett livligt korridorsmöte.

För David Morrow har vännerna på nationen också lett vidare till nästa anhalt i bostadsjakten. Han har precis bytt upp sig till ett par månader i eget rum hos nya bekantas bekanta.

Nu längtar han efter att äntligen kunna fokusera på det han kom hit för – studierna.

– Det var först när jag flyttat in mina saker i den nya lägenheten som jag insåg hur utmattad jag var. Det räcker inte att bara svara på annonser, man måste vara på topp hela tiden. För att komma tillrätta i ett nytt land och med nya studier måste man ha ett hem att komma tillrätta i.

Tio intresserade hittills

Smålands nation lade upp sin annons på Bopoolen efter Arrival Day i slutet av augusti.

– Vi pratade med de studenter som köade utanför International Housing Office varje dag och vi såg hur absurd situationen var, och även hur lurade många av dem var. Vi fick veta en del sjuka saker, som att en del valdes ut för att köras i bussar ut på landet till små boenden nästan utan faciliteter, säger Jenny Larsson, nationsombud på Smålands.

– Vi ville bidra, och vi har stora kök och andra utrymmen där man kan hysa boende.

Hittills har omkring tio internationella studenter fått gratis tillfälligt boende på nationen. Jenny Larsson säger att de vill fortsätta att hysa hemlösa studenter. Just nu ser de över möjligheterna att göra om en källarlokal till sovsal.

Men vore det inte bättre att bygga permanenta bostäder?

– Jo, och vi har hus som vi tittar på. Men det är också en politisk fråga. Att ha hyresfastigheter är nästan alltid en förlustaffär.

Hon kallar bostadspolitiken i Lund för en katastrof.

– Jag brukar säga att Lund är som nya Florida. Man bygger dyra bostäder där de enda som har råd att flytta in är gamla akademiker. Det är konstigt, Lund ska ju vara en ung stad. Alla ska ha någonstans att bo.