Ljus framtid för teknologer

- in Karriär

Är du LTH-student går du en ljus framtid till mötes. Flera företag som ställer ut på Arkad, Teknologkårens arbetsmarknadsdagar, målar upp synnerligen positiv bild av framtiden.

– Många pensioneras nu och de behöver ersättas med ny arbetskraft, säger Susann Lidholm, chefssekreterare för Regionservice.

Studiecentrum på LTH är fullt av studenter och företagsrepresentanter på onsdagsförmiddagen. Sorlet är högljutt och alla studenter bär på påsar med pennor, broschyrer och godis.

I år ställer över 100 företag ut på Teknologkårens arbetsmarknadsmässa Arkad.

”Studenterna är väldigt vetgiriga”

En av utställarna är Regionservice, som ingår i Region Skåne. De ställer ut på Arkad för tredje året i rad. Chefssekreterare Susann Lidholm berättar att Regionservice är på plats för att marknadsföra sig, eftersom många inte vet vad de sysslar med.

Regionservice har ansvar för bland annat fastigheter och transporter i Region Skåne.

– Vi har en hög medelålder och när medarbetare går i pension behöver vi byta ut den gamla kompetensen och ersätta med ny. Vi har en kontinuerlig rekrytering och växer hela tiden, säger hon.

Susann Lidholm menar att Regionservice alltid behövs eftersom människor alltid är i behov av sjukvård, och därför ser hon mycket positivt på framtidens arbetsmarknad.

– Det är alltid lika roligt att vara här, studenterna strömmar in och är väldigt vetgiriga, säger hon.

Behovet av facket ökar

Tria är ett fackligt samarbete för studenter mellan tre olika förbund som täcker den statliga, privata och kommunala arbetsmarknaden.

I likhet med Susann Lidholm poängterar Trias studerandeombudsman Thérèse Deutgen att pensionsavgångarna kommer leda till nya jobb.

– Det öppnar upp för jättemycket nya jobb för studenterna inom staten, men även kommunalt. Men sen ser vi också effekten av lågkonjunkturen på den privata marknaden där det varit tufft, säger hon.

Hon menar också att efterfrågan av facklig kompetens och trygghet har ökat, och att studenterna har insett att det är viktigt att kunna medverka och förhandla om goda arbetsvillkor.

– Studenterna har insett hur viktigt det är med kollektivavtal och att vara fackmedlem, säger Thérèse Deutgen.

Skåne viktig utvecklingsregion

Lunds Energi har ställt ut på Arkad i många år. Koncernen är här för att visa upp sig, för att visa hur det är att arbeta med energi och för att träffa framtida medarbetare.

Annika Bengtsson, som jobbar på personalavdelningen, tycker att studenterna som besöker Arkad är väldigt tillmötesgående och intresserade.

– Jag är glad om jag kan ge några tips, som exempel på bra examensarbeten och kunna visa vem vi är som arbetsgivare, säger hon.

Är framtiden ljus för LTH:s studenter?

– Absolut. Skåne är en utvecklingsregion så jag är positiv inför framtiden, säger hon.

Arkad pågår till kl 15 på torsdagseftermiddagen.

Enkät

1. Är du orolig för att inte få jobb i framtiden?

2. Kan du tänka dig att flytta från Skåne för att få jobb?

Viktor Fogelberg,

Läser maskinteknik

sista året

Olof Roos,

Läser ekonomi,

Fjärde året

Helen Alvner,

läser informations- och kommunikationsteknik,

fjärde året

1. Nej, inte alls. 1. Nej, inte jätteorolig men lite kanske. 1. Nej, inte än.
2. Ja, det kan jag tänka mig men jag vill helst inte. 2. Definitivt! 2. Jag vill helst inte, men om det krävs kan jag tänka mig det.