Hundratals slogs med kuddar på Stortorget

- in Studentliv

Mitt i julshoppingen på lördagen började hundratals studenter slå på varandra med kuddar på Stortorget. En flashmob hade intagit centrala Lund.

– Inne i folkmassan var det var svårt att lyfta huvudet utan att få en smäll, sa Oscar Boije från arrangerande Erasmus Student Network.

Strax efter klockan 13 börjar folk att samla sig i små grupper på Stortorget.

Med tanke på att det är kallt och snöar ganska kraftigt är det ovanligt många som står vid Stadshallens takscen och tittar på utomhuskonserten som ges här varje lördag.

Plötsligt, precis klockan 13:15, börjar tre personer slå på varandra med kuddar mitt på torget.

En tjej i närheten drar fram en kudde ur en plastkasse och kastar sig också in i leken och plötsligt verkar det som att nästan alla på Stortorget dragit fram en kudde ur väskan, påsen eller från under jackan. Endast några få står bredvid och tittar förvånat på.

Snön avskräckte inte

Det som inträffade var en så kallad flashmob, arrangerad av Erasmus Student Network, ESN. Initiativtagare var Oscar Boije, en masterstudent från Finland och styrelsemedlem i organisationen.

– Mitt inne i folkmassan var det var svårt att lyfta huvudet utan att få en smäll, säger han glatt när kuddkriget är över och konstaterar att det i alla fall var hyfsat många av de över 600 anmälda som kom.

– Jag blev lite rädd i morse när det snöade att det bara skulle vara jag och tre andra killar här på torget, säger han.

Det enda som flashmoben inte riktigt lyckades med var att snabbt skingra sig som om inget hänt efteråt. I stället stod många kvar med sina kompisar och pratade och poserade för roliga bilder med kuddarna.

Internationell inriktning

Genom ESN kunde Oscar Boije snabbt sprida information om kuddkriget till organisationens medlemmar via Facebook.

– Jag tänkte att det vore skitroligt att göra det och så är det lätt att få internationella studenter att haka på nya idéer.

Det var därför många internationella studenter som deltog. En av dem var Luke Leyow från Jamaica.

– Jag var med för att jag visste att det skulle bli fantastiskt och det var det. Vi har inte flashmobs i mitt land så det gällde att passa på, säger han.

Men även en del svenska studenter hade sökt sig till kuddkriget.

– Det var en kul grej att vara med i. Jag har bara sett flashmobs på Youtube förut, säger Mattias Huselius med kudde i handen.