CSN kräver svar av regeringen

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Ska de teknologer som blivit återbetalningsskyldiga slippa betala efter att regeringen meddelat att reglerna ska ändras? Den frågan vill CSN:s generaldirektör Kerstin Borg Vallin ha svar på.

I förra veckan deltog Teknologkåren vid LTH i en landsomfattande protest mot de skärpta reglerna, som gör att heltidsstuderande teknologer riskerar att tvingas betala tillbaka pengar till CSN.

Under en manifestation vid Chalmers i Göteborg meddelade utbildningsminister Jan Björklund (FP) att reglerna ska ändras. 
Men huruvida de teknologer som blivit återbetalningsskyldiga kommer slippa att betala är ännu oklart.

– Det är vår skyldighet att göra studenterna återbetalningsskyldiga, sa CSN:s pressekreterare Klas Elfving till Lundagård.

Något besked från utbildningsdepartementet har dock inte kommit.

Kommer gå vidare med ärenden

Nu har Kerstin Borg Wallin, CSN:s generaldirektör, vänt sig till regeringen för att få veta vad som gäller.

I ett brev skriver hon att myndigheten har upphört med efterkontroller av studier som påbörjats efter den 1 juli i år, i väntan på besked.

Men de skärpta reglerna började gälla redan under 2009, och i brevet skriver Kerstin Borg Vallin att de återbetalningskrav som uppkommit under den perioden ligger fast. CSN kommer dessutom gå vidare med de ärenden som myndigheten ännu inte fattat beslut om.

”Saknar regelstöd”

Enligt de protesterande teknologkårerna kan så många som 40 000 studenter vara drabbade.

I skrivelsen konstaterar Kerstin Borg Wallin att det är troligt att det finns teknologer bland de studenter som blivit återbetalningsskyldiga under 2009 och vårterminen 2010:

”Sannolikt finns det bland dessa ärenden även studenter vid de tekniska högskolorna. Om regeringen i ljuset av detta skulle planera ytterligare retroaktivitet i ändringen av reglerna eller övergångsregler, så måste CSN omgående få besked om detta eftersom myndigheten idag saknar ett regelstöd för att avstå från att göra återkrav i de fall sådana ska göras enligt gällande regelverk.”

I början av veckan sökte Lundagård representanter från utbildningsdepartementet för en kommentar. Ännu har ingen återkommit.