Miljonintäkter för Smålands klubbar

- in Nationer, Studentliv
@Jacob Hederos

Trots att Smålands fortsätter att tappa medlemmar gjorde nationen en vinst på 200 000 kronor under vårterminen. Mer politisk verksamhet har nu fått utrymme, och i helgen håller nationen festival med spontana förtecken.

– Vi ville värma upp ett kallt Sverige, säger nationsombudet Jenny Larsson.

Carneval of electric love, som festivalen heter, är ett nytt påfund. Med klubbar redan planerade under lördagen och onsdagen, fick styrelsen tidigare i höst förfrågan om att köra klubb även på fredagen.

– Efter det kom vi på att vi lika gärna kunde köra klubb på torsdagen också, så vi ansökte om tillstånd för båda dagarna, och drog igång en massa andra verksamheter , säger kulturombudet Lisa Ernberg, och fortsätter:

– Men det hade inte gått utan alla aktiva medlemmar.

Positivt resultat

Det är inte bara aktiva medlemmar som har möjliggjort den impulsiva festivalen. Efter tidigare brister i bokföringen och följande ekonomiska problem, har nationens nya kassör sett över verksamheten. Tack vare en lyckad vår kunde nationen sedan redovisa ett överskott på över 200 000 kronor när terminen var över. Detta trots att nationen, som är den minsta i Lund, fortsätter att tappa medlemmar. Främsta orsaken: klubbarna drog in över en miljon kronor.

– Klubbverksamheten är väldigt viktig för nationen, säger Jenny Larsson och fortsätter:

– Överskottet gav oss möjlighet att spara undan 150 000 till svårare tider, medan resten av pengarna kunde läggas på främst den politiska verksamheten, som fått för lite utrymme innan, säger Jenny Larsson.

Är den politiska verksamheten ett exempel på aktiviteter som riskerar att gå back ekonomiskt?

– Ja, men den är viktigt för profilen av nationen, då vi vill att det ska finnas en plats för föreläsningar och andra aktiviteter som inte förekommer annars, säger Jenny Larsson och fortsätter:

– Men tyvärr har inte det inte varit tillräckligt många aktiva i den verksamheten. Vi får hoppas att en fest som denna ska uppmuntra till nya ideér.

Försoven föreläsare

Den impulsiva känslan återkommer även på fler håll, även om det ibland går lite långt. Torsdagsförmiddagens föreläsning med temat ”queerteoretiska perspektiv på arbetarrörelsen” fick ställas in efter att arrangören försovit sig.

– Men nu har jag tvättat nationens kökshanddukar, och ska hoppa in som jobbare ikväll, så nu skäms jag inte lika mycket, skrattar föreläsaren André Svensson.