Marknad för en snällare jul

- in Studentliv

Prylbyte, pepparkakor och julmys för fulla glöggmuggar blev det på Mejeriet när Hållbart universitet och Fältbiologerna anordnade en alternativ julbasar för att visa hur man kan fira jul på ett snällare sätt.

Nu är det jul igen. Detta är ett obestridligt faktum som trycks i ansiktet på alla och envar som vandrar genom centrala Lund. Extra tydligt blir detta under andra advent när julskyltningen drar igång på allvar.

Oavsett vilken inställning man har till den stundande storhelgen så är det oftast en hektisk tid av mycket julshoppande, julbakande, julpyntande och obligatoriskt julmysande. Det kan bli lite för mycket av det goda.

”Behöver inte stressa”

Som en reaktion på detta och för att påminna oss om att julen handlar om så mycket mer än vem som slår in snyggast paket anordnade Hållbart universitet och Fältbiologerna en ”snäll” julbasar på Mejeriet på söndagseftermiddagen.

Till de stilla tonerna av Jon Strider som spelade på scenen, kunde besökarna skaka av sig snön och stressen, slappna av och njuta av värmen och stämningen.

Bland de många stånden som dignade av hemgjorda kakor, smycken, kläder och annat kunde de inspireras och få idéer om självtillverkade julklappar och ett alternativt, mer hållbart julfirande.

– Vi vill visa att man inte behöver stressa upp sig så mycket inför julen. Det måste inte vara så höga krav, berättade Anja Humburg, ordförande för Hållbart universitet.

Onödigt kommersialiserad

Hon var glad över den fina respons som arrangemanget fått och över hur många som trotsade snön och vintermörkret och tog sig till Mejeriet.

Intresset var verkligen stort. Stundtals blev det riktigt trångt mellan stånden.

Anja Humburg menar att dagens julfirande ofta får för stort kommersiellt fokus alldeles i onödan.

– Julen är en underbar tid för att slappna av, ta det lugnt och reflektera över livet, sade hon. Det är ett utmärkt tillfälle att verkligen umgås och fira tillsammans med familj och vänner.

Vill inte sätta käppar i (h)julen

På stora scenen fanns bord uppställda där böcker och kläder kunde bytas helt gratis.

Det var ett populärt inslag som även var ett exempel på hur julklappsinhandling inte nödvändigtvis måste innebära att det ska köpas nya grejer hela tiden.

Anja Humburg hoppas och tror att julbasaren kommer att bli en återkommande tradition framöver med tanke på hur stort intresset har varit.

Hon tror också att det kommer att finnas ett allt större behov av ett alternativ till kommersialiseringen av julfirandet i framtiden. Men för den skull vill hon inte hindra folk från att fira jul.

– Tvärtom! Men man kanske kan ändra hur julen framställs och lägga större fokus på det som faktiskt är viktigt i livet.