Åkesson vill bli rektor

- in Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Lunds universitets prorektor Eva Åkesson har sökt jobbet som rektor för Malmö högskola.

– Det vore ett väldigt spännande och utvecklande uppdrag, men jag skulle sakna Lund ohyggligt mycket, säger hon.

Den sista juli går förordnandet ut för Malmö högskolas rektor Lennart Olausson. Bland de elva personer som anmält intresse att efterträda honom finns Eva Åkesson, prorektor för Lunds universitet.

– Det var inte något lätt beslut att ta att söka tjänsten. Jag har ett fantastiskt jobb vid ett fantastiskt lärosäte. Men jag känner samtidigt att det vore roligt och utvecklande att ta steget att bli rektor, säger hon.

Ansvarig för utbildningsfrågor

Som ställföreträdande rektor för Lunds universitet har Eva Åkesson särskilt ansvar för utbildningsfrågor på grund- och avancerad nivå. Hon arbetar också mycket med internationalisering.

– En stor del av de frågor som jag sysslar med nu är tydliga profilområden på Malmö högskola. Det gäller bland annat breddade rekrytering, mångfaldsfrågor och ökad internationalisering, säger hon.

Malmö högskola är inne i ett synnerligen intressant skede, enligt Åkesson:

– Det är en spännande högskola som har utvecklats oerhört mycket på kort tid.

Utbildad i Umeå

Eva Åkesson är lektor i kemisk fysik och genomförde sin grundutbildning vid Umeå universitet. Hon har arbetat på Lunds universitet sedan 1996.

2003 blev hon vicerektor, och i december 2008 utsågs hon till prorektor.

Åkesson var en av kandidaterna till posten som rektor för Lunds universitet.

Även nuvarande rektor kandiderar

Det är regeringen som formellt avgör vem som blir Malmö högskolas nästa rektor, och det kommer att ske senare i vår.

Det är dock inte säkert att det blir en ny person på posten. Bland kandidaterna finns nämligen den nuvarande rektorn Lennart Olausson, som kan få sitt uppdrag förlängt.

Övriga sökanden: Stefan Bengtsson, prorektor för Chalmers tekniska högskola, Göteborg. Nils Ekelund, professor i växtfysiologi, Mittuniversitetet i Sundsvall. Christer Eldh, universitetslektor och prefekt vid institutionen för service management, Lunds universitet. Tomas Faresjö, universitetslektor och docent i medicinsk sociologi vid institutionen för medicin och hälsa, Linköpings universitet. Noél Holmgren, professor vid institutionen för vård och natur vid Högskolan i Skövde. Martin Malmsten, professor vid Institutionen för farmaci, Uppsala universitet. Sanimir Resic, prefekt för Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet. Bosena Werbert, utbildningschef, MSB Revinge. Mosad Zíneldin, professor i företagsekonomi, Linnéuniversitetet.