AFB: Det är beklagligt

- in Bostad, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Att minst åtta lägenheter på Kämnärsrätten drabbats av vattenläckor är inte bra, men det var nästintill omöjligt att undvika. Det menar AF Bostäders vd Rolf Svensson.

– Vi har gjort allt vi har kunnat, säger han.

Med vatten sprutande genom väggarna ringde Leonard Eriksson till fastighetsjouren i lördags. Han fick svaret att de inte kunde skicka någon förrän på måndagen.

Nu har han tillfälligt tvingats flytta ut. Från AF Bostäder har han fortfarande inte hört någonting alls.

Det beklagar vd Rolf Svensson.

– Jag tycker att det låter väldigt märkligt att han inte skulle ha fått någon information. Enligt de uppgifter jag har fått har bovärden varit i kontakt med de drabbade. Om denna hyresgäst inte hört något är det naturligtvis inte bra, säger han.

Hårt tryck

De kraftiga läckorna var så gott som omöjliga att undvika, enligt Rolf Svensson.  De orsakades av en kombination av platta tak, smältande snö och en temperatur som låg kring nollstrecket.

– Det är nästintill omöjligt att undvika vid sådana väderförhållanden som det har varit den senaste veckan. Vi har gjort allt vi kunnat, säger han.

Läckorna orsakades av att vattnet frös i stuprännorna. När temperaturen sedan steg över nollan och snön på de platta taken började smälta hade smältvattnet ingenstans att ta vägen. Till slut blev tyngden på taket för stor.

– Taken är täta, men det blev ett sådant oerhört tryck så väggarna stod inte emot. När det sedan har blivit ett hål öppnar det för flera, säger Rolf Svensson.

Oklart om ersättning

Att fastighetsjouren inte kunde skicka någon till undsättning under helgen beror enligt Rolf Svensson på att VVS-firmorna drunknar i uppdrag.

– Företagen är oerhört hårt belastade. En av bolagen vi brukar anlita hade 1 400 anmälningar att ta hand om, säger han.

Från AFB:s sida har fokus under veckan legat på att få bort den snö som ligger kvar på taken.

– Vi har haft tio man uppe på taken för att skotta, säger Rolf Svensson.

I nuläget uppgår antalet drabbade lägenheter till åtta, men hur omfattande skador som läckorna orsakat är oklart. Huruvida hyresgästerna kommer få ersättning för fuktskadade möbler är inte heller säkert.

– Det kommer vi sannolikt få avgöra från fall till fall, säger Rolf Svensson.