Internationen håller på att bli en tradition

- in Studentliv

Integrationsprojektet Internationen har gjort succé under hösten. På torsdagskvällen var det dags för ett nytt möte mellan Lundastudenter och nyanlända invandrare. På Wermlands nation stod mingel, lära känna-bingo, kakor och lindy hop på schemat.

Vid garderoben råder en förväntansfull stämning när gästerna lämnar in sina ytterkläder och får varsin lära känna-bingobricka. Det är dags för vårens andra Internation, ett projekt som för samman två olika grupper och världar i samma stad: Lundastudenter och nyanlända invandrare.

Lindy hop och nya möten

På kvällens agenda står lindy hop med danslärare. I väntan på att dansen ska ta sin början sitter Karam Hussein och Nagham Zuhairi vid ett bord i restaurangdelen. Karam är en rutinerad Internationenbesökare, för Nagham är det första besöket.

– Det är roligt att lära känna andra, och att dansa och lyssna på musik  tillsammans, säger Karam. Jag kommer definitivt att fortsätta komma hit.

Shams Siddiquia, en annan minglare, besöker Internationen för tredje gången:

– Det är jättetrevligt, jag vill alltid komma hit och ha kul och göra olika saker.

I vimlet träffar vi också Elin Lagebrand, som studerar psykologi.

– Det ska bli kul att prova lindy hop, säger hon. Jag är själv stödmedlem och har en kompis som är aktiv i Tamam.

Ser ljust på framtiden

Tamams Paula Langöe Eliasson, ledare för Internationen-projektet, var förväntansfull inför kvällen och ser på framtiden med tillförsikt.

– Det känns kul, det är roligt att se projektet etableras och växa. I början kom det ungefär 60 gäster till ett event, i dag ligger antalet runt hundra, säger hon och fortsätter:

– Det speciella är att majoriteten av de här ungdomarna i normala fall inte ens får komma in på nationer och få chansen att knyta dessa kontakter. Nu satsar Internationen på att stabilisera sitt projekt.

– Vårt mål just nu är att bli självständiga och inte längre vara beroende av stöd utifrån, utan att bli en stadigvarande instans i Lundalivet, säger Paula Langöe Eliasson.

Har du märkt att det har väckts intresse hos de utländska ungdomarna för att plugga på universitetet?

– Vi har märkt av en sådan reaktion, men ungdomarna befinner sig i olika stadier och att alla inte har möjlighet att plugga just nu.

Konsert och egen dans

Vid 20:30-tiden drar sig hela gänget till dansgolvet och dansar sin första stapplande lindy hop-tur enligt danslärarnas instruktioner.

Senare på kvällen väntar en livespelning med bandet Hammerdowns och mer musik och dans, med både lindy hop och egenkomponerade dansvarianter.