”Gaza är ett fängelse”

- in Studentliv
@Annika Skogar

Dror Feiler var en av initiativtagarna till Ship to Gaza förra året. Den gången slutade hans resa i en israelisk isoleringscell. I maj är han med då ett nytt försök ska göras.

– Vi måste ta risker om inte makten ska regera över oss.

Med livet som insats och Palestina som mål begav sig 500 människor från 40 olika länder ut på Medelhavet i maj 2010. Freedom Flotilla var deras namn och syftet var att bryta den israeliska blockade mot Gazaremsan. Musikern och konstnären Dror Feiler, född i Israel men svensk medborgare sedan lång tid, var en i besättningen. På onsdagskvällen gästade han Utrikespolitiska föreningen och AF-borgen.

– Solidariteten i världen lever. Det är Ship to Gaza ett bevis på.

Moralen driver Freiler

Brutet revben och blödande huvud. Stampad på huvudet av kommando-soldater och placerad i isoleringscell. Så slutade förra årets Ship to Gaza för Dror Feiler. Nio personer i besättningen dödades. Trots det ser han fram emot att snart ge sig av igen.

– Gazaremsan är just nu världens största fängelse. Politiker runt om i världen är bra på att prata men desto sämre på att handla. Det är vår moraliska förpliktelse som världsmedborgare att sätta stopp för detta förtryck.

Inte rädd för det omöjliga

Feiler berättade om hur folk skrattade då han och Mehmet Kaplan (MP) på Almedalsveckan året innan berättade om sina planer att försöka bryta Israels blockad genom att åka dit med fartyg. Inte kunde väl vanliga människor göra något. När de sedan besökte Almedalen ett år senare var tongångarna helt andra.

– Jag lever under devisen att inte vara rädd för att göra det omöjliga. Det är först då det kan ske en förändring.

Freedom Flotilla finansierades helt genom små bidrag från vanliga människor och det gav aktionen en speciell känsla.

– Jag stod på det svensk-grekiska fartyget och uppfylldes av känslan att det var vanliga svenskar och greker som gjort det här möjligt. Deras vilja att låta alla människor leva fritt.

Människor dödades under förra försöket och du misshandlades svårt, är du inte rädd?

– Jag har inte speciellt bra fantasi. Det värsta som kan hända är att jag dör. Vad vi riskerar är noll i jämförelse med vad befolkningen på Gazaremsan utsätts för varje dag. Vi gör det här för vår moraliska självbild.

Får inte träffa mamma

Det värsta som personligen hände Feiler i samband med Ship to Gaza, menar han, var inte att bli misshandlad eller satt i fängelse utan att han ålagts ett tioårigt förbud att komma in i Israel igen.

– Min mamma är 88 år gammal och lever i Israel. Tanken att kanske aldrig mer få se henne är det som gör mest ont.

Oviss utgång för nästa försök

Personer i publiken undrade dessutom hur Feiler trodde det skulle sluta nu när de snart ger sig av igen.

– Jag hoppas att Israel inte beter sig lika klantigt som förra gången men man vet aldrig. Israels överbefälhavare gjorde ett uttalande efter förra Ship to Gaza då han sa att det enda misstaget de gjorde var att de inte sköt mer.

Årets flotta kommer, enligt Feiler, förhoppningsvis att bli dubbelt så stor.  Om två månader ger de sig av. Ut på Medelhavet. Mot Gaza.