Arbetsgivarna: Betygen är viktigast

- in Karriär

Juridikstudenter och arbetsgivare är oeniga om vilka meriter och erfarenheter som är viktiga för att få jobb, det visar en ny undersökning.

– Betyg är en värdemätare på intresse och intellektuell kapacitet, säger Per Rönström, vd på advokatbyrån DLA Nordic.

I undersökningen deltog drygt 200 juridikstudenter vid Stockholms universitet och 30 arbetsgivare som utfrågades på JiA-dagarna i Lund (Juridiska föreningens arbetsmarknadsdagar).

Studenterna tillfrågades om vad de tror att arbetsgivarna tycker är den viktigaste meriten vid jobbsökande. 90 procent av studenterna tror att ett sommarjobb på en advokatbyrå väger tyngst. Men bara 50 procent av arbetsgivarna gör samma bedömning. I stället värderar arbetsgivarna social kompetens och bra betyg allra högst.

Överskattar sommarjobb

Per Rönström är vd på advokatbyrån DLA Nordic, som genomfört undersökningen som presenteras i tidningen Jusek. Han är själv arbetsgivare och tror att studenter överskattar erfarenheten av att sommarjobba på advokatbyrå.

– Andra arbeten kan också vara viktiga erfarenheter, det visar att man har gjort något annat och att man har livserfarenhet.

Samtidigt menar han att sommarjobb på advokatbyrå kan ge specifika kontakter som kan underlätta då man senare söker jobb.

Fokus på betygen

Arbetsgivarna i undersökningen anser att toppbetyg är viktigare än exempelvis juridiskt sommarjobb, ett välskrivet cv eller att man studerat utomlands.

Varför tror du att arbetsgivarna fokuserar så mycket på betygen?

– Slöhet, det är enklast att bedöma betygen. Kanske är personen bakom betygen viktigare, men det är svårare att mäta i en jobbansökan. Samtidigt är ju betygen verkligen viktiga. De är en värdemätare på intresse och intellektuell kapacitet. Det är liksom aldrig fel med höga betyg, säger Per Rönström.

Sälja förtroende

Det finns något som värderas högre än toppbetyg hos en arbetssökande. Nämligen social kompetens.

Vad innebär social kompetens, definierade ni det i undersökningen?

– Nej, vad jag vet definierades inte begreppet. Men social kompetens på en advokatbyrå innebär att man ska kunna sälja ett förtroende. Förmågan att upprätthålla och bygga sociala relationer med klienter, säger Per Rönström.

Kan inte ha fel

”Är arbetsgivarna ute och cyklar?” den frågan ställer tidningen Jusek till sina läsare i anknytning till artikeln om studenters och arbetsgivares olika bedömningar av vad som är viktigt att ha i sitt cv.

Är du som arbetsgivare ute och cyklar?

– Arbetsgivaren kan i praktiken aldrig vara ute och cykla i den här frågan. Det är ju vi som anställer. Däremot kanske inte arbetsgivare alltid har en sund idé om vad som är viktiga meriter, även om jag tycker att vi har det i det här fallet, säger Per Rönström.