Så handskas du med rekryteraren

- in Karriär

Plötsligt händer det. Det dimper ner ett mejl eller mobilen ringer. Kallad till arbetsintervju. Hur ska du visa att du är helt rätt för tjänsten?

Lundagård har frågat Carin Andersson om råd. Hon rekryterar journalister på bemanningsföretaget Kompetens i Skåne och snittar över 100 intervjuer om året.

Hur viktigt är det allra första mötet?

– Inte så viktigt som man kan tro. Vi går alltid mest på utbildning och erfarenhet och allt det finns ju redan i CV:t. Jag förstår att det är nervöst och stressande att bli intervjuad, så därför försöker jag alltid få folk att känna sig bekväma. Men självklart är det positivt att visa sig självsäker genom att till exempel ge ett fast handslag.

Hur förbereder jag mig bäst inför

intervjun?

– Prata med någon som känner dig väl. Berätta för den personen om dina starka sidor och vad som gör dig bra för jobbet. Det hjälper dig att sätta ord på det du skrivit i din ansökan. Ett fel som många görv, särskilt kvinnor, är att vara alldeles för försiktig och inte lyfta fram sig själv tillräckligt mycket. Därför kan det vara bra att öva sig på någon annan innan intervjun. Läs också på om företaget och förbered frågor, så att du kan visa att du är intresserad av arbetsgivaren.

Spelar klädseln någon roll?

– Nej. Ta på dig det som du trivs i. Jag skulle på arbetsintervju en gång och tvekade på vad jag skulle ta på mig. Till slut blev det min favoritjeansjacka som jag kände mig som mig själv i. Jag fick jobbet. Sedan behöver man inte klä sig som en slusk heller.

Vad ska man absolut inte säga?

– Man ska inte säga att man är bra på något som man är dålig på. Lyft fram dina starka sidor, men ingen är bra på allting. Erkänn att du inte är så bra på till exempel redigering, men att du ändå är öppen för att lära dig. Mitt jobb är att styra in personer på arbetsplatser där de passar. Det blir väldigt svårt om personen inte själv berättar vad han eller hon är bra eller mindre bra på.

Vad ska jag ta med mig till intervjun?

– I vårt fall ingenting. Jag tittar inte på några arbetsprover under intervjun, utan det viktiga är att du är väl förberedd på att beskriva dig själv, vad du är bra på och ställa mycket frågor.

Finns det något att göra om man känner att intervjun gick helt fel?

– Då går det bra att ringa mig och förklara det. Jag har aldrig varit med om det, men om det hände skulle jag kunna tänka mig att boka ett nytt möte.

Bör man vara försiktigt med vad man skriver i bloggar och på Facebook?

– Jag tittar aldrig på folks Facebook-sidor. Det tycker jag känns för privat. Däremot tar jag för givet att om man söker jobb som journalist hos oss så vet man att vissa saker är olämpliga att skriva på Facebook.

Ska man höra av sig efter intervjun?

– Om man ska ta telefonkontakt ska man verkligen ha relevanta frågor. Jag får oerhört många samtal från jobbsökande som bara vill höra om deras ansökan har kommit in. Det har den nästan alltid, så mejla hellre om du bara vill ha svar på den frågan. Om du ska ringa ska frågan verkligen vara relevant.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Jag tänker inte snabbjäsas

I vår stad tycks folks Linkedin-profiler vara mer