De föreslås bli Lundagårds nästa redaktörer

- in Nyheter, Studentliv

Lundagårds valberedning har nu lagt fram sitt förslag. En 21-årig juridikstudent, en 24-årig journalist och en 22-åring som pluggar statsvetenskap föreslås ta över stafettpinnen och leda Sveriges äldsta studenttidning.

– Vi är väldigt nöjda, säger Eva Frisendahl, tidningens styrelseordförande.

Alla tre är sedan tidigare engagerade i Lundagård och sitter för närvarande i tidningens redaktion.

Till redaktörsposten föreslås Ida Ölmedal, som med sina 21 år är en av de yngsta som någonsin blivit nominerade. Hon kommer från Munka-Ljungby i Skåne och har varit engagerad i Lundagård sedan 2009. Hon är även redaktör för Lundagårds internationella webbsida. För tillfället pluggar hon juridik i Lund och har tidigare läst kurser i både statsvetenskap och filosofi.

– Jag vill bygga vidare på den spännande utveckling vi är inne i och satsa på granskningar och välgenomtänkta fördjupningar. Jag vill också göra en tidning som har något för varje student och som sätter nyhetsagendan i studentfrågor både nationellt och lokalt, säger hon och fortsätter:

– Utmaningen ligger i att kunna tilltala alla. Det är extra viktigt nu när kårobligatoriet är avskaffat. Det kan vi göra genom att ha en dialog och ett närmare samarbete med läsarna.

”Vi kan bli Sveriges smartaste tidning”

Max Jedeur-Palmgren är 24 år och nominerad till att bli till biträdande redaktör.

– Jag vill göra en spänstig, matig och intressant tidning, och fortsätta med de egna nyheterna som vi har gjort så bra hittills. Jag tror att närheten till kunskapen på universitetet är även en anledning till att bli Sveriges smartaste tidning.

Max kommer ursprungligen från Slättaröd utanför Båstad. Han har läst en kandidat i litteraturvetenskap och blev i vintras klar med sin journalistutbildning i Lund. Under våren kommer han att vikariera på Smålandsposten. I Lundagård har han varit engagerad sedan ett år tillbaka och framförallt skrivit för kultursidorna.

– Utmaningen ligger i att vi inte haft fokus på alla typer av studenter. Vi ska försöka göra en bredare tidning utan att tappa mål och integritet, jag tror det går att kombinera.

”Viktigt att uppmuntra nya medarbetare”

Posten som webbredaktör har funnits i ungefär ett år och valberedningen har där föreslagit Jacob Hederos, 22. Han kommer från Karlstad och har varit engagerad i Lundagård i två år. Jacob läser för tillfället polkand-programmet i Lund.

– Jag tycker om att jobba i och driva ideella föreningar, det tror jag leder till att vi kan göra en bättre tidning. Som ansvarig för webben är det viktigt att väcka intresset och uppmuntra de nya medarbetarna.

Eva Frisendahl, Lundagårds styrelseordförande, är ni nöjda med ert val?

– Ja, vi är väldigt nöjda. Jag är väldigt imponerad över den kompetens och det engagemang som finns på Lundagård. Så det var ett svårt val. Framförallt att få ihop ett lag med tre personer som passar ihop.

Vilka tre som slutligen blir Lundagårds nya redaktörer avgörs på Lunds universitets studentkårers valting som hålls den 27 april.

De nya redaktörerna tillträder formellt den 1 juli och uppdraget sträcker sig två år framåt.