”Det är roligt att kommunen inte ser negativt på firandet”

- in Siste april, Studentliv

På onsdagen beslutade kommunstyrelsen att även i år satsa 500 000 kronor på festen i Stadsparken.

– Det är kul att vi får uppbackning av politikerna, säger parkintendent Lars Brobeck.

Pengarna kommer att gå till bajamajor, städpersonal, containrar, vakter och stängsel kring centralpartiet i parken där de dyrare blommorna växer.

– Utan de extra pengarna hade det blivit en färre renoverad lekplats eller gång-och-cykelväg, säger Lars Brobeck som tycker att festen har blivit bättre med åren:

– Stämningen är fantastisk och festen gör stadsparken till en av Sveriges populäraste parker. Men slitaget och såren efteråt är jobbiga, särskilt för mina medarbetare som sliter hela året för att hålla parken fin. Därför är det skönt att både politiker och polisen står bakom.

En av Sveriges största spontanfester

Omkring 15 000 personer besöker Stadsparken under dagen den 30 april och det är en av Sveriges största spontanfester. Redan nu har ett event på Facebook nästan 11 000 bekräftade gäster.

Vid 17-tiden brukar människor röra sig till andra fester och de 150 städarna har då några få timmar på sig att göra parken fin för det mer traditionella Valborgsfirandet med majbrasa, tal och körsång.

Detta år tror Lars Brobeck att det kommer att komma ännu mer folk eftersom dagen infaller på en lördag.

– Om det dessutom blir fint väder kan det bli ovanligt mycket folk, säger han.

Alla eniga

Enligt Ronny Johannessen (M), ledamot i kommunstyrelsen och ordförande i tekniska nämnden, var det full konsensus kring beslutet på sammanträdet på onsdagen.

– Det är roligare att arrangera festen i förväg än att bara försöka hindra att parken blir förstörd, säger han.

Trött på kommunens gnäll

Idén om att avsätta pengar till spontanfesten kom från ett medborgarförslag. Elin Ax, tidigare juriststudent, blev under sin tid i tekniska nämnden medveten om hur mycket slitaget festen bidrog till men tröttnade på kommunens gnäll. Hon är glad att hennes förslag fått ett sådant gehör.

– Det är roligt att kommunen inte ser negativt på firandet längre, säger hon.

Som i fjol är det förbjudet att ta med sig möbler och glasflaskor till parken.