Nu är det dags för Tandem

- in Studentliv

På fredagen smäller det. Efter två års väntan, timmar av köande och omedelbart slutsålda biljetter ska över 1 000 studenter cykla Tandemstafetten från Göteborg till Lund.

– Det kommer att bli riktigt kul, säger Maximillian Bjerlöv, ordförande för arrangerande Idrottskollegiet.

Det är dags för ett av Lunds mest kända sportevenemang: Tandemstafetten.

På fredagsmorgonen tar sig 21 lag av laddade Lundastudenter till Göteborg för att sedan cykla från Götaplatsen till Lundagård.

Varje lag turas om att cykla två och två tätt följda av en hejande och härjande buss full av lagmedlemmar.

Rötter i 70-talet

Den första stafetten från Göteborg till Lund gick av stapeln i början av 1970-talet. Till en början cyklade man vartannat år även från Lund till Göteborg, men numera cyklar de tävlande endast från Göteborg till Lund.

Säkerheten viktig

Tandemstafetten har under åren inneburit mycket glädje. Men kombinationen många studenter och mycket alkohol innebär också stora risker. Genom åren har en hel del olyckor inträffat under stafetten.

1984 skalade en alltför låg bro taket av Wermlands nations buss, och år 2004 välte Juridiska föreningens buss in i en elstolpe med en mindre eldsvåda som följd.

Till den senaste stafetten, som cyklades 2009, begränsade Idrottskollegiet av säkerhetsskäl antalet deltagande lag till 21 för att minska risken för olycksfall då Lundastudenterna tar sig hemåt cyklandes på vanliga bilvägar.

Eftersom Maximillian Bjerlöv själv inte cyklade i förra Tandemstafetten vet han inte om de nya reglerna har haft någon effekt ännu.

– Jag kan inte uttala mig om det, jag var inte med och bevakade stafetten.

Uppdämd efterfrågan

Förra året ställdes Tandemstafetten in på grund av Lundakarnevalen. I år var efterfrågan på biljetter därför mycket stor och många studenter från de tolv nationer och nio kårer som ska delta i årets tävling köade i många timmar för att säkra sin plats på sadeln.

”Ingen cyklar full”

Trots ständig festkänsla med discon, dj och studentfyllda partybussar är det förbjudet att cykla berusad under Tandemstafetten.

– Vi har inte något alkolås på cyklarna, men vår policy är att ingen cyklar full. Det brukar inte vara något problem, säger Maximillian Bjerlöv.

Väderprognoserna lovar att solen kommer att skina över cyklisterna. Maximillian är laddad inför loppet.

– Jag tror att det kommer att bli väldigt roligt och jag ser fram emot en härlig helg, säger han.

Läs om årets Tandemstafett på måndag här på Lundagard.se