AF väcker liv i mångfaldsgrupp

- in Studentliv
@Virve Ivarsson

Snedrekryteringen till universitetet ökar. Nu återupptar Akademiska föreningen, AF, sin mångfaldsgrupp med förhoppningen att få in fler perspektiv i studentlivet.

När Kajsa Magnusson började som programchef för Akademiska föreningen fick hon en massa handlingar skickade till sig, däribland organisationens jämställdhets- och mångfaldsplan.

– Vad bra att det här finns, tänkte jag, det här borde vi ju jobba mer med, säger hon.

I slutet av april lade hon fram förslaget till AF:s styrelse om att återuppta den mångfaldsgrupp som tidigare funnits inom föreningen och fick mycket positiv respons.

Mötet hölls drygt en vecka efter incidenten på Hallands nation, dock hade initiativet och förarbetet påbörjats långt innan och hade ingenting med de händelserna att göra.

– Visst är det som hände på Hallands beklagligt, men sådant här måste man alltid arbeta med, oavsett vad som händer, säger Kajsa Magnusson.

Ska vara till för alla studenter

Hon menar att det räcker att se till universitetet och den ökade snedrekryteringen för att se varför ett mångfaldsperspektiv behövs.

– Många av dem som studerar på universitetet har en akademikerbakgrund med sig hemifrån. Jag tycker att vi borde se till vilka som är här och varför samt vilka som inte är här, och varför inte?

Beaktas inte mångfaldsperspektivet menar Kajsa Magnusson att det finns en risk att människors rättigheter kränks, samt att man går miste om mycket kunskap.

– Vi vill ju vara till för alla studenter och då är det viktigt att vi hela tiden frågar oss om vi är det. Hur förberedda är vi till exempel på att rullstolsbundna ska kunna komma på alla möten eller på att hålla ett styrelsemöte på engelska?

Vill ha så många perspektiv som möjligt

Den 30 maj kommer gruppen att hålla sitt första möte. Kajsa Magnusson hoppas att gruppen kan samla människor från alla delar av studentlivet och fungera som en naturlig del av studenttiden.

– När man tar upp mångfald gör man det ofta bara som en bisak, typ ”den här veckan pratar vi om mångfald och nästa vecka pratar vi om något annat”, men det här handlar inte om ett projekt utan om ett kontinuerligt arbetssätt.

Hur gruppen annars kommer att arbeta beror mycket på vilka som kommer att vara med i den, vad de brinner för och vad de har för idéer.

Men Kajsa Magnusson nämner att gruppen till exempel kan hålla i utbildningar, göra undersökningar eller anordna aktiviteter som inte finns i dag.

Har man en hjärtefråga eller vill engagera sig för mångfalden tycker hon att man absolut ska gå med i gruppen.

– Det är en chans att träffa likasinnade och vi vill gärna ha så många olika perspektiv som möjligt, säger hon.