300 nya bostäder på väg

- in Bostad, Studentliv
@Jacob Hederos

AF bostäder och Akademiska hus är överens. Parterna har nu arbetat fram ett avtal om tomtköp, men köpeskillingen väntar tills kommunens utredningar är färdiga.

Lundagård har tidigare berättat om AF bostäders, AFB, omfattade utbyggnadsplaner vid korsningen Tornavägen/Tunavägen. Inklämt mellan tornanationerna planerar stiftelsen att upprätta ett bostadsområde på 300 lägenheter, om drömskissen går igenom. Nu har också ett avtal tagits fram mellan markägaren Akademiska Hus och AFB om tomtköpet.

– Det är ingen tvekan om att området är riktigt bra, säger AFB:s vd Rolf Svensson.

Tidigare har ni sagt att ni vill behålla Torvlabbet, som nu står på tomten. Hur är det nu?

– Ja, idealiskt sett så hade det nog varit bättre att riva de två gamla byggnaderna för att sedan bygga nytt. Men det är LTH-arkitekten Klas Anshelm som ritat byggnaderna, så vi räknar nog med ett visst motstånd, säger Rolf Svensson.

Detaljplanen måste ritas om

Grävskoporna lär dock inte synas på en bra stund. För att kunna få igenom byggplanen måste nämligen detaljplanen från kommunen ritas om, vilket innebär en omfattande utredning av bland annat trafiksituationen och miljöfrågorna i närheten.

– Därefter får även grannarna komma till med invändningar. Men så länge som planerna varit lanserade så har det inte varit några klagomål, utan de har i stället visat intresse för att vara med i utredningen, säger Rolf Svensson.

Köpeskillingen väntar

Någon summa för tomtköpet finns ännu inte, utan denna väntar i stället till att kommunen i detaljplanen har uttalat sig om hur många bostäder som kan byggas.

– I branschen talar man om pris-per-kvadratmeter-boyta, säger Rolf Svensson.

Omritningen av detaljplanen kan ta upp till två år, och därefter väntar ytterligare arbete innan boendet kan stå färdigt.

– Vi kan nog tänka oss att det som längst kan ta till 2015-2016 innan inflyttningsdatum, men detta borde vara ett prioriterat projekt för kommunen, så förhoppningsvis ska det inte ta så lång tid, säger Rolf Svensson.