Gustafs nationsrapport

- in Novischbloggen

Frågan Lin ställde på grupparbetet i måndags huruvida ”någon festade mycket” – blev väldigt mycket mer relevant när jag förstod att hon hade fått förfrågningar om Lunds nationsliv på bloggen. Att ha småbarn, studera och börja närma sig det som på beteendevetenskapen blivit

omnämnt ”mogen vuxenålder” (ursäkta ironin Lin!)… Jag förstår att det inte blir allt för mycket utgång på nationer.

Därför tog jag på mig ansvaret att hjälpa Lin att ge min egen bild av Lunds unika studentliv. Att ge en bild av Lunds nationsutbud i text är kanske inte världens lättaste uppgift. Lunds 13 nationer utgör ett stort utbud av diverse olika klubbar och pubar. Detta stora utbud för

en relativt liten stad som Lund utgör det kanske mest paradoxala i studentlivet – vi alla vill väl någon gång någonstans i våra liv bli färdiga med våra utbildningar (och försöka bli fullfjädriga vuxna…) samtidigt som det stora utbudet av uteliv i Lund kan leda till att

man i princip är ute och festar varje dag, och fastnar i den ofta piedestalliknande idén om ungdomens och studentlivets glamorösa tillvaro.

Men vad består då egentligen detta stora utbud av. När jag för 3 år sedan var ny i Lund kunde man på en tisdag möta sina gamla klasskompisar på Kalmars tisdagspub, gå på någon av Tornanationernas klubbar på onsdagar, besöka Lunds eller ÖGs på torsdagarna, återvända till Tornavägen på fredagen för att avrunda veckan på exempelvis smålands på lördagen. Man träffade en otrolig mängd festsugna studenter – och den superbilliga ölen gjort inte suget mindre precis.

Fast ganska snabbt blev jag trött – och kanske framförallt besviken på det på pappret storautbudet av uteliv i Lund – men som i realiteten började kännas mindre och mindre. När jag går ut numera letar jag mig ofta till de mer nischade nationerna där det finns ett utbud av

spelningar med någon form av karaktär. Eller ännu hellre letar jag efter en bra dans – en bra DJ som spelar musik hämtad från en passion, och inte från NRJ och svensktoppens topplistor. Att finna sådant utbud i Lunds nationsliv är svårare, men det går. Och som tur är finns det några; även om de flesta nationernas främsta klubbkoncept ibland (om än lite väl cyniskt) tycks vara att man fick flest kukar i Citys artikel om liggafaktorn på Lunds olika nationer.

De nationer som jag främst skulle framhålla som bra klubbnationer förutsatt man är ute efter något mer än att bara bli så full som möjligt är nog Blekingska, Sydskånska – och kanske främst Smålands. Såklart är jag lika partisk som vilken annan skribent som helst. Själv har jag varit med och arrangerat Hacienda på Smålands, och driver nu en ny klubb kallad Spazio Social Club – och då blir det för er uppenbart att jag självklart framhåller Smålands som det bästa. Men jag önskar någonstans att fler nationer skulle satsa mer på det kulturella innehållet

i deras klubbar – starta säregna konceptklubbar; boka bra artister och DJs, och så vidare. Det är i alla fall det jag söker när jag går ut i Lund – och den främsta anledningen till att jag själv engagerar mig i Lunds nationsliv. Jag vill helt enkelt gå på en nationsklubb som känns som en

riktig nattklubb när jag går ut i Lund – annars betalar jag mer än gärna 40 kr för att ta tåget in till Malmö.

Mina 3 tips på bra kommande klubbnätter:

– 16/9: Sydskånskan som kör klubbfestival kör denna kväll en mix av två intressanta klubbar – den framgångsrika hiphopklubben Svartklubben samt den nystartade tech/tech-houseklubben Kraftverket. Ska bli intressant att kolla in!

– 17/9: Smålands kör ett alternativ till kulturnatten kallad smålands kulturkavalkad. Denna kväll öppnar klubben tidigare än vanligt för att få möjlighet att erbjuda så mycket som möjligt. Livebanden Lovely Eggs (UK) & X-ing School (Malmö) uppträder och senare på kvällen bjuder Smålands resident DJs upp till dans.

– 1/10: Kör Spazio Social Club sin första klubb på Smålands. Kvällen till ära kommer vi förutom duktiga Lund & Malmö DJs gästas av Johnny D (Oslo/Cecilé/8bit) –en erfaren och minst sagt duktig techhouse DJ med rötter och fötter i Tysklands tunga tech/techhousescen. Med tidigare framgångsrika elektroniska klubbar som Discobedience och Hacienda Lund kan vi inte annat än att förvänta oss det bästa inom

Lunds tech/techhouse scen!

/Gustaf Larsson