Dubbelnolla

- in Krönikor

Maria Berg fick en andra chans. Efter många om och men tog hon steget till att omfamna studentlivet. ”Studentlivet – Maria 1-0.”

Det är pinsamt att erkänna det. Att jag har påbörjat min tredje termin i Lund men ändå bara varit på nation en enda gång fram tills nu. Och eftersom jag inte ens drack öl den där gången för ett år sedan räknas det knappt.

Enligt den fria encyklopedin är ”novisch” en benämning på en nyantagen student vid ett universitet. Novisch är man bara en gång, förutom om man heter Maria, har pluggat några enskilda kurser tidigare men nu bestämt sig för att ge socionomprogrammet och studentlivet en ärlig chans. Jag skriver in mig på samma nation för andra gången och tänker att det ska bli bättre den här gången, studentlivet. Jag är pånyttfödd in i den här Lunda-karusellen igen och har fått en andra chans som novisch, och nu ska jag ta vara på den chansen. Nu ska jag göra det på rätt sätt.

Mitt nya perspektiv till trots har jag, av olika ”praktiska anledningar” som jag kallar det, ändå lyckats missa nästan hela insparken. Jag skyller på att jag bor i Malmö, jag skyller på glömska och på trötthet. Givetvis handlar det bara om en enda sak och det är lathet.

Men jag skäms över min egen karaktärslöshet, och eftersom jag priviligierats med att en andra chans som novisch tackade jag därför ja till att gå på novischpub, tre veckor in i terminen. Och jag tänker för mig själv att den här gången ska jag gå dit oavsett om jag bor i Malmö, är glömsk eller trött eller lat. Och när jag hoppar av på Måsvägen på väster känner jag mig verkligen som en novisch, jag har ingen aning om vad jag ska förvänta mig av kvällen. Jag får en ölbiljett som en välkomnande gest vid ingången.

Sedan förstår jag snabbt vad det handlar om, det här. För att sitta på andra våningen på Blekingska med andra novischer känns som att befinna sig i ett varmt, stort vardagsrum i ett kollektiv där alla är välkomna.

Det är mysigt och förvånansvärt berikande, jag lär känna två nya människor som jag aldrig pratat med förut. Och det finaste av allt är att alla är precis som jag: nya. Vi vet varken om baren tar kort, vart toaletterna ligger eller om hamburgaren är värd 45 spänn. Men jag har varit på nation, och jag har druckit öl så det räknas nu. Studentlivet – Maria 1-0.

Fredag: Igår drog Fantastisk Filmfestival igång i Lund. Förutom kortfilmer ställer festivalen även till med Fantastisk Filmfest! På Moriska Paviljongen i Malmö bjuds det på quiz, videoprojektioner och dj’s från Malmö och Lund. 23:00.

Lördag: På lördag börjar Kulturnatten i Lund. Helt gratis och över nästan hela stan. Alt/pop/rock-bandet The Luxe från Malmö har precis släppt en ny dansat singel. De spelar på Clemenstorget 22:30.

Lördag: Avslutar hela Kulturnatten gör fina Christian Kjellvander, Stortorget (Takscenen) 23:00.