Rädda hovslagarna och pizzabagarna

- in Krönika/Utbildningspolitik, Krönikor

Yrkeslicenser kan sprida sig som en cancersvulst när förespråkarna inte tänker igenom konsekvenserna. Det blir inte bättre bara för att man har ett kvitto på sin titel. Det tycker Lotta Moberg.

Vill du utbilda dig till ett yrke där din kompetens efterfrågas starkt? Bli hovslagare.

Utbildningen i Flyinge är två år, och då Jordbruksverket sätter höga krav för att kunna behandla hästar, sitter du med deras godkännande ganska stadigt. Men när kraven höjdes började media rapportera om hur bristen på hovslagare ökade skaderisken för hästar. Högre krav på certifiering ska ju leda till högre säkerhet, inte lägre. Vad är det som inte stämmer?

Alla möjliga yrken skulle kunna få sin egen licens om de som redan etablerat sig i branschen fick bestämma. Dyrare etablering innebär färre konkurrenter. Men licenser har fler baksidor än framsidor.

Licenser kan leda till mindre säkerhet. Med allt högre krav för att titulera sig certifierad hovslagare väljer fler att arbeta som hovslagare utan Jordbruksverkets stämpel på sig. Fler vänder sig till oerfarna hovslagare, och därmed ökar skaderisken.

När inte säkerhet är en fråga kan högre status vara ett argument för att införa licenser. Det verkar vara den främsta anledningen till att många frisörer är ense om att vem som helst inte ska kunna bli frisör och att gesällbrev borde vara ett krav. Förståeligt. Många yrken skulle förvisso kunna höjas i status om de fick licenser. Tänk om du visste att varje pizzabagare genomgått en statligt godkänd ”pizzerikvalitetsutbildning” på två år. Du kan vara säker på att det höga pris han nu måste ta signalerar att du inte äter någon billigmat inte. Ni förstår poängen.

Status handlar om att några är bättre än andra. Detta insåg de fritidspedagoger som nyligen reagerade på lärarlicensen. Deras reaktion speglar licensernas cancerlika sätt att sprida sig när de väl fått fart. I stället för att förmedla vilket dumt förslag lärarlicensen är, kräver fritidspedagogerna istället sin egen licens, och status.

I USA finns otaliga obegripliga licenser. I Utah måste en hårfrisörska som flätar afrohår lära gå en frisörskurs som inte har något med hennes yrkesutövande att göra. Ett distrikt i Louisiana stämdes för sitt krav på att florister behövde bli godkända på ett prov för att få sälja blommor. Det är vad som händer när branschfolket får bestämma.

I de allra flesta branscher kan yrkesverksamma finna betydligt mer pålitliga sätt än licenser för att övertyga kunderna om sin kompetens. Licenser sätter upp onödiga hinder och linjer mellan dem med och utan titel. I värsta fall hindrar de folk från att syssla med det som de älskar. Se upp för yrkeshindren, rädda pizzabagarna, hovslagarna och min billiga, självlärda, frisör.