”En halv dag i Lund räcker”

- in Julkalender

Hon är i studentmun känd som ”tjejen med rosetten”. Egentligen heter hon Patricia Fülöp. Hon har gett upp Rumänien för Skåne,  men hon skulle aldrig kunna tänka sig att bo i Lund.

Tjejen med rosetten står som vanligt bakom disken på Andrahandsbokhandeln. Fast i dag utan rosett.

– Jag vet, det känns konstigt! Jag har ju alltid en rosett i håret. Men jag hade så bråttom i morse, säger Patricia Fülöp och skrattar.

Många av bokhandelns kunder har följt Patricias kometkarriär. Från en försynt praktikant som avbröt tentastressade studenter med ett ”English, please” till att i dag ha fast anställning och prata flytande svenska. 23 år gammal lämnade Patricia en liten by i bergen i Rumänien och kom i april 2010 till Sverige för att gifta sig.

– Jag har kommit hit på kärlekens väg, säger hon och brister ut i ett stort leende.

Det första som mötte Patricia när hon kom till Sverige var alltså en sommar i Lund.

– Det var så tråkigt, så tomt! Men när alla studenter är här och det är fullt upp överallt är det annorlunda. Lund är en så ung stad. Det är jätteroligt med så många studenter, men om man pratar om shopping, ja, då har ju Lund problem.

Därför bor Patricia i Malmö. Och kan inte tänka sig att flytta till Lund.

– Det är bra om man har möjligheten att jobba i Lund men bo i Malmö. Där finns det mycket mer att göra. Det är roligt att vara i Lund, men en halv dag räcker.

Men hon tycker mycket om den traditionsenliga Luciakonserten på Lunds stadshall. Och är fascinerad över alla traditioner som ryms i lilla Lund.

– Plötsligt är det fest, men ingen vet vad det är man firar.

Jag frågar vad Patricia tycker om lundensiskan. Hon skrattar, och berättar om gången när hon skulle börja i en ny klass på SFI, Svenska för invandrare.

– I klassen fanns det en man, runt 40 år gammal, som pratade med en så konstig brytning.

Hon kunde inte förstå var han kom ifrån, men blev imponerad av att han var så duktig på svenska.

– Veckan efter fick jag veta att han var läraren! Det var bara det att han pratade skånska, säger hon och skrattar länge.

När vi har pratat färdigt och det är dags för fotografering springer Patricia in på lagret bakom kassorna.

– Jag måste hitta en rosett!

 

Gissa rätt på nästa lucka och vinn biljetter till Jule-distortion i Köpenhamn den 17:e december.

Morgondagens lundabo har kämpat för att omvandla en Spyken-granne till en lya för studenterna – en kamp som också hårdbevakats under hösten.

[audio:http://lundagard.se/wp-content/uploads/2011/12/Dec8.mp3|titles=Dec8]

Skicka din gissning till julkalendern@lundagard.se, så är du med i utlottningen av biljetter till festivalen med julstämning.