Professorn som pluggat åtta veckor

- in Julkalender

Per Lindström kom till Lund för att plugga kemi. Han hoppade snabbt av, men förälskade sig i staden.

– Redan första veckan bestämde jag mig för att jag aldrig skulle flytta härifrån.

Per Lindström bär nästan alltid med sig en kamera. Det är en förutsättning i hans yrke – han har jobbat som pressfotograf i nästan 40 år. Först på Lundagård, sedan på Expressen och Sydsvenskan. Sedan 2007 är han adjungerad professor i fotografi vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

– Men jag har placering i Lund, så jag kan sitta hemma och jobba. Jag är bara där några veckor om året, säger han och ser nöjd ut.

Per Lindström har medverkat i nästan 25 böcker om Lund. Ibland som skribent, men oftast som fotograf. Bland annat har han dokumenterat de senaste nio karnevalerna. Den senaste boken är en bok om mat – ”Lunds universitets kokbok”.

– Livet är en fest i Lund och vår tanke var att fånga den stämningen. Kanske inte de stora balerna så mycket som de små vardagsfesterna och mötena med människor.

Just nu arbetar han med en bok om den svenska pressfotografins historia. Ett fält som bara har drygt 100 år på nacken. Som professor i fotografi med inriktning bildjournalistik hoppas han kunna hjälpa till att höja fotografernas status.

– Fotografer har varit i underläge och har haft ett handikapp i diskussionerna med de akademiskt skolade journalisterna på redaktionen.

Per Lindströms egen akademiska karriär tog slut ganska fort. Efter åtta veckor på kemistutbildningen hoppade han av.

– Jag insåg att det inte var något för mig. Jag tycker nog att det är bra att inte veta för mycket som journalist. Då ställer man de dumma frågor som ger de intressantaste svaren.

Den kärlek som uppstod mellan Per Lindström och Lund 1972 har inte falnat. Han kontrasterar staden med Malmö.

– Ibland känner jag mig uttittad i Malmö. När jag kommer dit med kameran så tittar de på mig som om jag hade stulit den. I Lund blir man bedömd för vad man kan och inte för hur man är klädd eller hur man ser ut.

– Det finns inget fint och fult här. Har man bara något att komma med så är man välkommen.

Vad är det sämsta med Lund?

– Att man ibland måste åka härifrån.

Morgondagens profil står redo varje morgon med sina vita fjäderkamrater för att servera en varm kopp kaffe på Sölvegatan.

[audio:http://lundagard.se/wp-content/uploads/2011/12/Dec15.mp3|titles=Dec15]

Spana in hemsidan under morgondagen för att få svar på dina undringar.