Ta betalt eller sälj skiten

När till och med vår nemesis Uppsala får stöd för sin kulturella verksamhet tycker Elisabeth Gehrke att det är dags att stänga igen Botan och Skissernas, om inte kommunen kliver in.

Lunds universitet har många fantastiska verksamheter. Utöver utbildning, forskning och innovation så hyser universitetets varma famn om allt ifrån konst till skelettsamlingar till en botanisk trädgård. Fantastiska verksamheter men tyvärr ofta tärande verksamheter, något som kommer ställas till sin spets de kommande åren.

“Tärande hur?” tänker säkert många av er, ja ser vi på exempelvis allas vår kära botaniska trädgård så finansieras den av pengar som egentligen ska gå till utbildning. Trots att alla i Lund får njuta av parken så måste studenten betala för den. Studenternas utbildning subventionerar allas njutning.

Det är inte hållbart, “Winter is coming” som George r.r. Martin hade sagt. Sötebrödsdagarna är slut och universitetet står inför den kalla vintern med nedskärningar och fallande studentunderlag. Tiden är kommen att granska varje sten i verksamheten. Verksamheter som universitetet inte har i uppdrag att utföra måste sluta ta resurser.

Missförstå mig inte, jag vill inte se verksamhter som Skissernas museum eller Botaniska trädgården stängas. Men studenterna via universitetet måste sluta subventionera Lund och Skånes kultur, det ansvaret tillhör kommun eller region.

Särskilt osmakligt blir det när vi ser till vår nemesis i norr, vid Uppsala universitet finns flera museer och en botanisk trädgård. Men icke bär Uppsala ansvaret för dessa verksamheter allena, där bidrar både kommun och landsting.

Verksamheternas finansiering har lyfts i olika sammanhang, kritik från studenter har förekommit, i fallet med Botan har rektor vid ett flertal tillfällen pratat med kommunen och flera av verksamheterna har sökt pengar men problematiken kvarstår.

Snart drar budgetprocessen igång på allvar igen på universitetet. I min mening är detta en fråga man inte kan tysta ner en gång till. När budgeten klubbas åter nästa höst så måste det finnas en tydlig bild över hur man ska hantera verksamheterna där varken uppdrag eller finansiering egentligen finns. Ett tydligt beslut måste tas.

Jag kan inte ha på mitt samvete att än fler studenter kommer stängas ute ifrån Lunds universitet utan att vi gjort allt vi kunnat. Om inte kommun och region är beredda att betala för verksamheten de får så är det dags att sälja allt och låsa dörrarna.