Studentlundsavtalet förlängs

- in Nyheter
@Max Jedeur-Palmgren

Under ceremoniella former skrev AF och flera kårer och nationer igår på en förlängning av Studentlundssamarbetet.

– Det är en högtidsstund, sa rektor Per Eriksson.

Omringade av fanbärare skrev tolv nationer, sex kårer och Akademiska föreningen igår på det nya Studentlundsavtalet. Det är i stort sett en förlängning av det avtal som kom till stånd efter kårobligatoriets fall, och som sträckte sig fram till sommaren nästa år.

– De största förändringarna i det nya avtalet rör främst formuleringar som tydliggör varför vi har det här samarbetet och vad den viljan innebär, säger Emma Jungmark, vice ordförande i Lund universitets studentkårer.

Det nya avtalet, som undertecknades i universitetetsaulan, innebär fortsatt att studenter som vill ta del av lejonparten av studentlivet måste vara med i både en nation, en kår och Akademiska föreningen. Syftet med avtalet är att säkerställa Lunds studentlivs fortlevnad och slå vakt om vad det är det innebär.

Samarbetet har prisats av de inblandade, och beskrivs som en stor framgång. Enligt egna uppgifter ska över 25 000 studenter frivilligt ha anslutit sig till Studentlund efter kårobligatoriets avskaffande.

Rektor Per Eriksson sa i sitt inledande tal att han fått signaler om att förhandlingarna inte varit helt enkla, men att han var nöjd över avtalsparternas förmåga att kunna enas och ta ansvar i en sådan här avgörande fråga.

– När man pratar om attraktionskraft sätter man gärna forskning och kvalité i fokus, men det är nog så att studentlivet är så mycket som halva anledningen till varför studenter söker sig till Lunds universitet.

Det nya avtalet träder i kraft från och med 1 juli 2012 och gäller därefter fortlöpande.