Ställ ut skräpet

- in Kultur & Nöje

Efter två månaders grävande i soporna är det dags för Re-Use vernissage på LTH:s arkitekthus. Skräp i alla dess former får nytt nyttjande när studenterna på industridesign ställer ut.

 

Det är tvåorna på Ingvar Kamprads designcentrum som fått i uppdrag att nyttja sådant som i första hand kan uppfattas som skräp till ett nytt syfte. Tillsammans med en film ska studenternas projekt presenteras under julen, och förberedelserna inför vernissagens öppning fortlöpte intill det sista:

– Vi har haft mycket andra projekt rullande samtidigt, så för vissa har det varit tajt med deadline, säger Victor Cronsby, en av utställarna.

Är det bruksvaror som ni skapat av skräpet?

– Vissa har nog lyckats få ihop en hållbar soffa exempelvis, medans andra satsar mer på det konstnärliga.

Hur kommer det sig att du har tillverkat en lampa av gamla trumpinnar och metallskrot?

– Som en del av projektet gjorde vi kortfilmer av ens eget inredningsprojekt och jag samlade metallskrot som jag tog med till studion och spelade in. Tanken föddes sedan att jag skulle göra en lampa av skrotet tillsammans med en del av mina gamla kasserade trumpinnar .

Hur kommer det sig att man döper en lampa till T3 Light?

– Att den heter T3 anknyter till att jag läser min tredje termin nu och det har varit ganska hektiskt  och stundtals kaotiskt, lampan återspeglar någon form av kontrollerat kaos.

Elias Monzon ställde ut Bikecurious, en fåtölj av gamla cykelfälgar samt garn.

Varför gamla cykelfälgar?

–Vi samlade ihop massa skräp som vi hittade, bland dessa fanns två cykelhjul. Vi gillade den runda formen och hur man kunde sätta samman dessa och kombinera böjen på hjulen på olika sätt. Vi sågade sönder cykelfälgarna och expimenterade helt enkelt.

Vart fick ni tag på alla dessa cykelhjul?

– Vi gick runt till olika cykelaffärer och fick gamla använda och kaserade som de ville bli av med.

Maria Gonzalez visar upp Junc Project, en trasmatta av använda av kaserade kablar.

Hur föddes idén?

– Jag hittade massa kablar som jag experimenterade med, undersökte vad jag kunde göra med kablarna och till slut blev det en trasmatta.

Finns det något budskap med mattan?

– Kablar är inte bara kablar, det finns ett liv för kablar även efter “tjänstgöring”.

Smit förbi A-huset och träffa skaparna och deras skapelser. Utställningen har vernissage idag fram till 20:00, men ställs ut under hela Jullovet.