Bibliotekschef backade om skulder

- in Nyheter
@Lundagård

Nästan 1 000 kronor. Så mycket tvingas en student betala sedan ett tekniskt fel gjort att inga påminnelser skickades ut. Universitetsbibliotekens ledning ville stryka skulderna, men tvingades backa efter intern kritik.

– Två studenter tog kontakt med mig och eftersom vårt system hade fallerat tyckte jag att det var rimligt att vi efterskänkte skulderna som hade uppkommit. Efter en diskussion med de ansvariga för områdesbiblioteken blev det dock tydligt att de ifrågasatte det beslutet. De ville hantera problemet själva.

Det säger Lars Björnhauge, som är universitetsbibliotekarie och därmed har det övergripande ansvaret för verksamheten vid universitetets bibliotek.

Nu har dock ansvarig personal på de olika biblioteken fattat egna beslut om hur de skulder som uppkom när påminnelsesystemet var ur funktion ska hanteras.

Majoriteten av universitetets bibliotek kommer inte att röra förseningsavgifterna. Men biblioteken vid den medicinska fakulteten och campus Helsingborg har beslutat att stryka de förseningsavgifter som uppkom under perioden då inga påminnelser skickades ut.

– Det är beklagligt att studenterna behandlas olika beroende på vilket bibliotek man lånat böcker hos. Det borde naturligtvis vara lika överallt, säger Lars Björnhauge som nu har bett en av studenterna som klagat hos honom att skicka in en skriftlig protest.

– Jag vill gå vidare och utreda vilka beslut som kan fattas centralt. För att jag ska kunna inleda en utredning måste jag ha en skrivelse att utgå ifrån.

Det var från 11 november till 1 december som inga mejl med påminnelser skickades ut till dem som hade lånat böcker vid universitets bibliotek. Orsaken var ett tekniskt fel.

– Vi håller på att uppdatera våra system och därför tog det ett tag innan felet uppdagades, säger Lars Björnhauge.

Hur många studenter som hade böcker hemma som borde ha lämnats in under den aktuella perioden är okänt.

En student som drabbats extra hårt skriver i ett mejl till Lundagård att han dragit på sig över 1 000 kronor i skuld till biblioteket vid språk- och litteraturcentrum.

– Biblioteken har hanterat detta väldig slarvigt. Jag förstår inte varför man inte gjorde något massutskick via e-post, skriver han.

Delade meningar

Anna Brämmer är chef för två av den medicinska fakultetens tre bibliotek, som beslutat att stryka de uppkomna skulderna.

– Eftersom många studenter vant sig vid att systemet skickar ut påminnelser tyckte vi att det var schyst att ta bort de avgifter som uppkommit då det inte fungerade, säger hon.

Anna Alwerud är ansvarig för de sex biblioteken vid området för humaniora och teologi.

Hon var en av dem som protesterade mot Lars Björnhauges beslut att efterskänka studenternas skulder.

– Det är låntagarnas ansvar att lämna tillbaka böckerna i tid. Det står klart och tydligt i lånevillkoren. Påminnelsemejlen är en extratjänst, säger hon.

När problemet upptäcktes sattes lappar upp på universitetets bibliotek och ett meddelande publicerades på bibliotekskatalogens hemsida.

Varför skickades inga mejl ut till de berörda studenterna?

–Jag kan inte svara på det. Vi diskuterade inte det och jag vet inte vilka möjligheter vi har att göra det, säger Anna Alwerud.

De studenter som har blivit sena med att lämna tillbaka böcker efter påminnelseproblemet får nu möjligheten att dela upp återbetalningen och spärren på deras lånekort har lyfts.

Text: Gustaf Eriksson