”En liten stor stad”

- in Studentliv

Minns du de första trevande stegen till universitetet? Lundagård följde med när Lunds universitet skulle visa upp sig från sin bästa sida. Under lördagen slog AF-borgens portar upp för framtidens studenter. Nyfikna besökare fick därmed stilla sin undran om universitetet och studentlivet.

Det är ett härligt surrande som möter den som tar trapporna upp till Stora salen i AF-borgen. I lokalen får alla möjliga typer av frågor besvaras när universitetet har öppet hus.

”Vad händer om man råkar missa en dags föreläsningar för ett tandläkarbesök?”

”Hur det egentligen är att bo i korridor?”

För att svara på frågorna fanns bland annat studentambassadören Linda Leffler Olsson där.

– Mitt arbete går ut på att informera blivande studenter om studier vid universitet, men främst vid Juridiska fakulteten där jag själv läser. Jag vill värna om studentlivet och locka fler till Lund för att det är en hög nivå på utbildningen här, säger Linda Leffler Olsson.

Under dagen har hon redan hunnit med att leda runt en grupp besökare på en tur runt i Lund.

– Vi har gått runt på universitetsområdet och besökt bland annat Universitetsbiblioteket, Språk och litteraturvetenskapscentrum och Juridicum. Vi avslutade i domkyrkan för att knyta an till lite historia, säger studentambassadören Linda Leffler Olsson.

Öppet hus-dagen präglas av besökare från olika delar av Sverige som alla har som ett gemensamt mål att skaffa sig mer information om Lunds universitet.

– Vi har åkt från Småland hit idag. Här verkar det vara bra utbildningar, det händer mycket och vi har fått ett bra intryck av staden, säger det samstämmiga kompisgänget Alma Johansson, Emma Persson, Sara Ericsson och Elin Henriksson, som alla tar studenten nu till våren.

Linda Leffler Olsson har mest fått frågor av besökarna som handlar om funderingar kring de höga antagningspoängen och hon ombeds ofta att konkretisera vad utbildningen egentligen handlar om. Det är en stor del av studentambassadörernas arbete att förklara och ge en verklighetsbild av studietiden.

– Lunds universitet är ett universitet med gamla anor i ryggen, men utbildningen har inte stannat upp, det är bara studentlivet som fortfarande är traditionstyngt, tycker Linda Leffler Olsson

Hampus Fransson och Victor Johnsson, som läser sista året på naturvetenskapliga programmet hemma i Småland, flanerar runt i Stora salen. De är intresserad av studier vid LTH och framhäver närheten till Malmö och Köpenhamn som goda skäl till att välja att förlägga studietiden till Lund.

– Lund är en liten stor stad som är perfekt för studentlivet, säger Victor Johnsson.

Under dagens lopp anordnas, förutom de guidade turerna på universitetsområdet, bussturer för att besöka LTH samt möjligheten att få kolla in korridorslivet.

Lite längre bort i Stora salen står Emma Svärd och Filip Johansson som båda går sista året på gymnasiet i Vellinge. De bär på stora buntar med informationsbroschyrer.

– Lund är en häftig stad och här händer mycket på utvecklingsfronten med till exempel MAX IV. Sen är det bra avstånd hem till föräldrarna också.