CSN: Förbättra reglerna för sjuka studenter

- in Studentliv
@Jacob Hederos

Halverad karenstid och möjlighet till deltidsstudier under sjukskrivning. Det är några av förslagen som CSN idag lämnade över till regeringens utredare.

– Det är pinsamt att regeringen inte tagit tag i detta tidigare, men nu måste något ske, säger Sabine Pettersson på studentkårssamarbetet SFS.

Under måndagen presenterades CSN:s utredare förslagen på förändrade sjukskrivningsregler till den Parlamentariska sjukförsäkringsutredningen.

Där föreslås bland annat att en students karenstid innan den har rätt till att få lånet avskrivet vid sjukdom ska halveras från 30 dagar till två veckor, men också att studenter ska få möjlighet att kombinera att plugga på halvtid och att vara sjukskriven på halvtid.

– Idag kan du som student i praktiken bara vara sjukskriven på heltid då det inte går att få full ersättning annars. Att studenter inte kan vara deltidssjukskrivna är slöseri med statens resurser, säger Sabine Pettersson, vice ordförande på SFS, Sveriges förenade studentkårer.

Men liknade förslag har lämnats innan, varför skulle det ske en förändring denna gång?


– Det finns en politisk vilja att förändra och förbättra situationen för dagens studerande och vi hoppas att något verkligen kommer göras denna gång. Det är pinsamt att regeringen inte tagit tag i detta tidigare, men nu måste något ske.

Är ni nöjda med förslaget?

– SFS vill att studerande ska inkluderas i den allmänna sjukförsäkringen, då nästan 40 procent studerar utan studiemedel och därmed inte omfattas av förslaget. Men om det beslutas att deltidssjukskrivning ska möjliggöras inom studiemedelssystemet så anser vi att det här är ett bra förslag.

Den slutliga rapporten från den parlamentariska utredningen med förslag till förändringar av socialförsäkringssystemet kommer att lämnas över till regeringen i Maj 2013.

– Det är ett tag kvar, men vi har goda förhoppningar.