Vårvindar och dolda budskap

- in Studentliv

Det blev många ”vårvindar” och ”trevande solstrålar” när Lus vice ordförande Emma Jungmark höll tal till våren den siste april. Men vad handlar egentligen talet om?

– Talet ska vara opolitiskt och är mest en fin tradition, säger Emma Jungmark, vice-ordförande i Lus.

– Dessutom är det tillfället då studenterna byter sina vintermössor mot sommarmössorna.

Talet hölls från Af-borgens balkong, ut mot Tegnérsplatsen, och avslutas alltid med ett trefaldigt ”leve” för våren.

Men talet är inte helt oskyldigt. Invävt i de smäktande vårbeskrivningarna med paralleller och liknelser till den blomstrande studenttiden finns ett hemligt budskap till den uppmärksamme.

– Som ordförande i Lus måste vi vara politiskt oberoende, men i talet finns även traditionen att vi får bekänna vår politiska färg genom en referens till himmelen, säger Emma Jungmark.

Kan du lista ut Emmas politiska läggning? Läs talet och hitta himmelsreferensen.

LUS vice ordförandes tal till våren 2012

Vackraste vänner!

Med studentmössan i handen och finskorna på samlas vi återigen här i hjärtat av Lund – vår Lundagård. Vi samlas för att prata om vår tid, nu, och vår framtid, sen, och om hur vårens trevande solstrålar kan belysa det vägskäl där vår tid och framtid möts.

Studenttiden kallas livets vår- om det är en komplimang eller inte, är en fråga väl värd att diskutera – för våren består ju som bekant av skiftande element. Igår befann jag mig i Norge där den vita snön täckte marken och vinden bet i kinderna; en sida av våren. Idag hälsar Lund oss välkomna med en sol som värmer upp våra frusna kroppar, och en blommande stad med det vackraste som naturen har att erbjuda; en annan sida av våren.

Att likna studenttiden vid våren är kanske därför mer träffande än smickrande – för liksom vårvädret skiftar även studentens dagar. Vissa dagar är tjocka som den vitaste dimma, fyllda med stress, krav och tvivel. Men andra dagar är fyllda med goda vänner, klingande skratt och nyvunnen kunskap, och är lika inspirerande som en vårdag som den här, där den klarblå himlen sträcker sig från horisont till horisont. Det är de goda dagarna, som vittnar om en vacker framtid – en vacker sommar – ett vackert sen, och som bär med sig optimistiska förhoppningar om en framtid där vi får hitta våra egna vägar och skapa vår egen lycka.

Idag firar vi våren – brytpunkten mellan den kalla vintern och den välkomnande sommaren, brytpunkten mellan dåtid och framtid! Gläds åt de trevande solstrålarna, gläds åt dina vänner och familj, gläds åt dig själv. Se tillbaka på allt som har varit, vår dåtid – fokusera på de fina stunderna. Se fram emot vad som komma skall, vår framtid – fokusera på dina möjligheter.

Våren och studenternas tid är fylld av en förväntan där allting är möjligt.

Låt oss nu tillsammans hälsa våren välkommen medan Lund sakta sjunker in i den första blånande blå majnatten! Jag utbringar härmed ett trefaldigt lundensiskt leve för våren, den leve, hipp hipp hurra hurra hurra!