Lundakritik mot SFS

- in Kår, Studentliv
@Ida Ölmedal

Ge plats för de internationella studenterna. Det är en av de frågor som Lunds universitets allians vill driva igenom på Sveriges förenades studentkårers fullmäktige.

Hannah Maria Skoglund från Humanistiska och teologiska studentkåren. Foto: Lukas Norrsell.
Hannah Maria Skoglund från Humanistiska och teologiska studentkåren.
Foto: Lukas Norrsell.

Sveriges förenade studentkårer driver studenternas frågor på nationell nivå, främst mot regering och riksdagspolitiker. Men Lunds universitets allians, som samlar SFS lundakårer, är kritiska mot bristen på inflytande för studenter som inte pratar svenska.

– SFS gör så gott de kan, men alla handlingar är på svenska och alla möten hålls på svenska, säger Hannah Maria Skoglund från Humanistiska och teologiska studentkåren.

– Det vore tråkigt om den mest lämpade kandidaten till en post inte kan ställa upp för att den inte kan språket. Dessutom tror vi att det är svårt för svenska studenter att förstå hur det är att komma hit från ett annat land. Internationella studenter måste kunna vara med och driva sina frågor, fortsätter hon.

Vid helgens fullmäktige kommer Lunds universitets allians vill också att driva frågan om ett nationellt system för att bedöma lärares pedagogiska skicklighet.

– När man anställer exempelvis professorer  är det mest deras vetenskapliga meriter som räknas. Det säger ingenting om deras pedagogiska kompetens, säger Hannah Maria Skoglund från Humanistiska och teologiska studentkåren.

– Vi vill skapa ett system som gör att det är lättare att jämföra kandidater anställer mellan lärosäten och i längden även på internationell nivå, säger hon.