Utdrag ur en dagbok…

- in Krönikor
@Lundagård

”Tänk om alla kursare bara har svarta polotröjor, sitter på cafén och läser Kafka all the time? Jag är inte nervös men spänd. Tänk om studentlivet inte blir så jävla fantastiskt som jag tänkt mig?”. 

Orden blev nedpräntade i Mettes dagbok hösten år 2006, kvällen före hennes debut som universitetsstudent. Första tiden var ett virrvarr av vägar och beslut.

Den här novischbilagan är en karta till dig som är nykläckt student. Den innehåller förhoppningsvis inte allt för många pekpinnar, utan desto mer pilar mot guldkorn, schyssta aktiviteter och bra pluggställen. Kompassen och kartläsandet får du sköta på egen hand, det blir bäst så. Men vi vill ändå passa på att höja ett varningens finger.

Undvik fördomsträsket. Det är svårt att ringa in på karta, men undviks bäst genom att inte svälja allt som sägs med hull och hår. Kanske är det just den nationen som dina korridorare rynkar näsan åt som är den rätta för dig.  Gå på så många nationer som möjligt och skapa din egen uppfattning om människorna och stämningen.

Förvilla dig inte in i tysthetens kvarter. Förstår du inte vad föreläsaren vill ha sagt, behöver du varken vara korkad eller bakom flötet. I de flesta fallen fattar ingen annan i föreläsningsalen heller (även om de nickar och antecknar febrilt). Oftast är alla andra minst lika rädda som du för att framstå som obegåvade och tröga.

Du kommer med största sannolikhet hamna vid en del vägskäl. Kanske är kursen inte det du tänkt dig eller kanske är det en utmaning att bygga upp ett nytt socialt nätverk. Våga testa nya vägar. Kursaren bredvid dig kan mycket väl vara din nya bästa vän. Våga föra vidare dina åsikter om kursen.

Kommer du till en återvändsgränd, så kan du helt enkelt trava tillbaka till huvudvägen och börja om. Eller hoppa över ett staket.

 

Kenneth Carlsson

Mette Mjöberg Tegnander

Novischredaktörer

Mer novischmaterial: