Lund – en röd prick på kartan

- in Bostad, Studentliv

I dagens rapport över bostadssituationen för studenter från Sveriges förenade studentkårers, SFS, lyser Lund som en röd prick på kartan. Färgvalet signalerar att något boende inte kan erbjudas under höstterminen, en nedslående sanning för de 22 900 nya studenterna i Lund.

Trots att antalet intagna studenter till Lunds universitet har ökat med 23 procent inför höstterminen jämfört med år 2011, så har inte antalet bostäder förökat sig i liknande takt.

Det är en dyster rapport att läsa för de nya studenterna som kan förvänta sig en kötid om 12,7 månader för ett korridorrum hos AF Bostäder. Detta om de inte har novischförtur, då får man vänta i genomsnitt 6,8 månader.

I Lund samarbetar kårerna genom att driva Bopoolen.nu, en sida där andrahandskontrakt förmedlas. Detta för att skapa en säkrare förmedling av bostäder.

Ett kontrakt i andrahand ses av kårsamarbetet dock ofta som en tillfällig lösning, vilket med sin osäkerhetskänsla kan skapa oro och påverka studenterna negativt.

Att bostadsbristen är ett återkommande problem är känt för de flesta vid det här laget. Frågan är om det är bättre att styra kosan mot en annan studieort för att få tak över huvudet? SFS kartläggning visar dessvärre att Lund inte är ensamt om bostadsproblematiken. I endast 3 av 30 studieorter kan studenterna förvänta sig att få boende inom 30 dagar.

Tora Törnquist, ordförande för Lunds universitets studentkårer, menar i rapporten att det krävs ”incitament, subventioner eller dylikt från stat och kommun” för att lösa den enorma bostadsbristen på sikt.

Hon vill också att det ska underlättas för aktörer, såsom nationer, att starta byggandet av studentbostäder.

Läs rapporten här:

http://lundagard.se/wp-content/uploads/2012/08/38212.pdf