Djungelvrål och enhörningar

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Klubbhösten 2012 sprakar av färg och fantasi. Kulturredaktionen bjuder upp till dans långt bort från mainstreamfåran och in i de land där allt är möjligt och alla får vara med.

…enligt Linnea Lundborg

Tomboy & Utopin

Malmös två bästa queerklubbar går den första september samman för en helkväll, perfekt tajmad med stadens Regnbågsfestival. Affischen är pyntad med enhörning och regnbåge och får mig att drömma utopiskt om dansgolven på Moriska Paviljongen.

Kontrapunkt

Det sägs att klubbarna på Kontrapunkt snart ska vara tillbaka, och som jag längtat efter att åter igen få skaka mina lurviga ben i de rymliga, egensinniga lokalerna i Malmö. Under tiden tar folket på Kontrapunkt emot all hjälp de kan få, med både matlagning, biodling och byggande.

Smålands nation + DecaDance

Ryktet går om att Malmöklubben DecaDance, som tidigt bjudit upp till glammig och gay-ig maskeraddans på Deep, till hösten kommer vända skivor på Smålands nation. Ännu är inget datum satt, men håll kvällarna lediga i slutet av september.

Ode to Joy på Lundia

Vill du se dina gamla idoler från The Ark gå loss som DJ:s? Besök då Hotel Lundia där Klubb Ode to Joy håller till. Martin Axén och Jepson dansar bakom rodret till ”läderdraperad lymmelrock, spridda djungelvrål, tantboogie och annat gladlynt fördärv.”

…enligt Anita Hansen

Spazio

”If I can´t dance, it´s not my revolution.” Emma Goldman hade säkert gillat Smålands egna houseklubb. Vi andra får dansa i hennes ställe. Efter stängning brukar det inte vara så svårt att hitta någon av Smålands berömda efterfester. Det är som upplagt för en helkväll, med andra ord.

Too Cute To Puke

Moriskan är nog det enda stället som lyckas integrera alla under ett och samma tak. I kontrast till nischade ställen samlas här punkare, hipsters svenne banan och ja, alla. Det är så vanligt att det blir ovanligt. Men gå helst till Too Cute To Puke. De spelar enbart låtar från kvinnliga artister. Punk, soul, pop och annat som du kanske eller aldrig har hört. Ses där!

Indie Indie Superklubb!

Det finns en grupp på facebook som heter ”Being so indie you die because living is mainstream.” Gör inte det. Gå till Indie Indie Superklubb! på Inkonst istället. Olika band spelar olika kvällar. Den 7 september skakas det rumpa till småländska bandet Esther. Eller som klubben själv uttrycker det: DANS DANS DANS.

Freaks ’n’ Geeks

För den som vill sjunka ner djupare i indieträsket föreslår vi Debaser den 14 september. När DJ:n tar paus intar amerikanske Dent May scenen för att presentera sitt nya album. Fri entre före kl 22. Perfekt för den som redan köpt på sig höstens kurslitteratur.

… enligt Esau Alcona

Poppretton, Inkonst

Popklubben Indie Indie Superklubb på Inkonst har fått konkurrens. I höst öppnar klubben Poppretton som drivs av kulturbloggen Konstpretton. Även fast de håller till på samma plats och en lockar till sig en liknande publik hoppas jag att klubben kommer att markera sin status via musiken. Pop är nämligen bredare än indie.

Peppermint, Debaser

Om din musiksmak är lika trendkänslig som den är smal är Peppermint klubben för dig. Här varvas obskyra elektroniska toner med den senaste snackisen på Pitchfork. Eller som de själva vill beskriva det: ”Peppermint är festen som låter som ett skönsjungande regnbågsfärgat enhörningsföl och ser ut som om Kalles chokladfabrik exploderat inuti en skitig vindsvåning”

Måndagsswing, Mejeriet

Ta fram din prickiga klänning, pärlhalsbandet, dansskorna och se till att du satt papiljotter dagen innan. Be din manliga vän att ta på sig gubbyxor, hängslen och en farfarströja. På måndagar samlas Lunds jazzkatter på Mejeriet för att dansa swing och lindy-hop till livemusik. Oroa dig inte för att du inte kan dansa, det hålls nybörjarkurser emellanåt.