Vad i hela helsike är Svalbard?

- in Nyheter

Karta över Europa med Svalbard grönmarkerat. Används under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported-licensen.En dryg vecka till avfärd och tankarna börjar snurra kring frågor som: Vad ska man packa? Har vi förberett allt? Kommer vi komma tillbaka i samma skicka som vi åkte?  Många frågor men få svar. Så medan resfebern stiger så sakteliga kommer vi under veckan dela med oss av våra förberedelser. Men vi börjar med lite gammal hederlig fakta tillägnat de personer som inte riktigt vet vad Svalbard är eller var det ligger (och dessutom är för lat för att kolla upp det själv). Därför har vi gjort en kort och torr sammanställning över det viktigaste.

Fakta om Svalbard (saxat från Wikipedia):

Svalbard är en norsk ögrupp i Arktis; den största ön är Spetsbergen. Öarna har cirka 2 800 invånare och den högste befattningshavaren på plats är sysselmannen i residensstaden Longyearbyen. Andra viktiga orter i Svalbard är Barentsburg, Ny-Ålesund och Svea.Ögruppens folkrättsliga ställning regleras av Spetsbergtraktaten, vilket ger Svalbardtraktatens staters medborgare rätt att bedriva näringsverksamhet, jakt och fiske där. Ryssland bedriver gruvdrift i Barentsburg. Tidigare har även andra länder, däribland Sverige, bedrivit gruvdrift på öarna.

Ögruppens årstider är typiska för ett arktiskt klimat. Från slutet av april går solen inte ned alls, medan solen inte går upp alls från slutet av oktober.

Av landdäggdjur finns ren, fjällräv och isbjörn. Renen förekom tidigare i stor mängd. Svalbardrenen tillhör en egen art eller ras, som inte förekommer någon annanstans.

Isbjörnen räknas som ett marint djur. Den lever framför allt på isen. Det finns ungefär 3000 isbjörnar i området. De flesta människor som rör sig mer än några hundra meter från bebyggt område har med sig gevär för att kunna försvara sig mot eventuella isbjörnar.

Öarna är en demilitariserad zon och inga militära trupper eller installationer får finnas.  Svalbard ingår inte i Schengensamarbetet vilket innebär att det krävs pass eller bevis om medborgarskap vid resa därifrån till Norge.

Nog om det! Nu byter jag tangentbordet mot en lödkolv och snajdar ihop ett trevligt tillbehör till kameran. Fortsättning om det följer senare…

(Bilden föreställer en karta över Europa med Svalbard grönmarkerat. Används under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported-licensen.)