Bostadsexperten rapporterar om läget

- in Aktuell
@Carl-Johan Kullving

Tänk dig: Jag är 20 år gammal, kommer från Luleå, ska börja ett program på universitetet i slutet av augusti och har trots hundratals blocketannonser och köplaceringar utan novischförtur inte fått något boende i Lund. Vad gör jag då?

– Går in på bopoolen.nu. Vi har massor av tips och en väldigt välutbyggd länklista. Du kan gå igenom våra annonser och söka på de hyresvärdar som finns eller lägga ut annons om dig själv. När du svarar på en annons så räkna med att uthyraren får väldigt många svar, så det ska vara personligt och sticka ut lite. Sen rekommenderar jag också att inte stirra sig blind på att tvunget bo i skuggan av domkyrkan. I och med att Skåne har en välutvecklad kollektivtrafik så kan du under en övergångstid bo de första månaderna i en pendlarort. Där är det ofta lättare och billigare att hitta bostad.

Hur får jag störst chans att få boende som ny student?

– Om man har missat alla kösystem som finns så får man lita till de privata uthyrarna, och de väljer själva vilka de vill hyra ut till. Så då gäller det ju helt enkelt att presentera sig själv på ett bra sätt så att uthyraren väljer just dig.

Kan man få hjälp med den presentationen?

– Vi har inte haft några frågor av det slaget än. Olika uthyrare har ju olika önskningar så man kan behöva anpassa sig. Det gäller ju att det ska klicka mellan uthyraren och hyresgästen.

Hur är det i år jämfört med tidigare höstar?

– Det här är mitt första år som projektledare, så det är svårt för mig att veta. Ingen vet exakt hur många studenter som dyker upp. Det har tillkommit en del lägenheter i beståndet men efter första antagningen var det fler än i fjol som hade antagits. Vi på Bopoolen försöker få fler att vilja hyra ut, även under en kortare tid. Det brukar lugna ner sig efter några månader när de som kanske har några resttentor kvar blir färdiga och flyttar.

Hur kräsen får man vara som ny student?

– I Sverige har vi en grundstandard som man ska uppfylla vid uthyrning, till exempel får man inte bo i en lagerlokal. Vad det gäller hyror så gör vi en juridisk bedömning på hyran som annonserna erbjuder. Vi har ju inte marknadshyror i Sverige där folk kan ta ut vilka hyror de vill, utan det finns regler om att det ska vara skäliga hyror.

Hur mycket är skäligt att betala per kvadratmeter för en student?

– Det är jättesvårt att veta för det beror helt på läge och standard. Man måste göra en bedömning utifrån vad som ingår, men hyran ska jämföras med en likvärdig hyresrätt.

Förra hösten var det en del bedrägerier där nya bostadssökande studenter utnyttjades.

Finns det några tecken på att bedragare är verksamma även i år?

– De har varit verksamma även i år, men inte lika mycket. Bedragarna som lägger ut en annons hos oss granskar vi så där kommer de inte igenom. Däremot kan inte vi kontrollera vilka som kontaktar studenterna, men vi vet att vissa har försökt lura dem. Vi har väldigt mycket tips och råd på vår hemsida också som skickas ut till studenterna när de registrerar annonserna. Det finns ju tyvärr de som försöker utnyttja den bostadsbrist som finns.

Vad ska man göra om man blir misstänksam?

– Höra av sig till oss. Vi känner till Lund och ungefär hur bedragarna brukar agera så vi står till tjänst och svarar så fort vi kan.

Det finns en myt om att läkarstudenter har lättast att få boende.Är det lugnt att ljuga i sin bostadsannons och säga att man ska läsa till läkare, fast kanske först om en termin eller två?

– Jag vet inte om det stämmer och vi granskar bara ifall studenterna verkligen är studenter i mån av tid. Så jag tänker inte uttala mig i det moraliskt felaktiga att uppge en annan utbildning i en annons.

Ni tar även in annonser för korttidsboende på en månad. Varför då?

– Vi ser ett väldigt stort behov av att det under en kortare tid i samband med terminsstart finns lediga  soffor eller rum. Det är ofrånkomligt att det är absolut mest tryck runt terminsstart. Därför är det mycket värdefullt ifall man kan hyra ut en soffa eller ett rum.

Hur är den typiska personen som kontaktar Bopoolen?

– Än så länge har det varit mycket utländska studenter eftersom de fått antagningsbeskeden lite tidigare. I slutet av augusti kommer de svenska studenterna, förutom teknologerna som kanske börjar sin nollning lite tidigare. Hyresvärden är en kvinna i övre medelåldern som har en villa eller stor lägenhet i utkanten av Lund som kanske har lite för mycket plats eller har barn som precis flugit ut och som känner för att göra en insats.

Det måste vara emotionellt jobbigt att möta människor som är i desperat behov av boende och inte kunna hjälpa alla. Är det jobbigt att gå upp på morgnarna?

– När jag fick det här jobbet så visste jag ju ungefär vad man hade att vänta så här års, men jag tycker att det viktigaste är att fokusera på alla de som man kan hjälpa och att Bopoolen gör en stor skillnad. Därför är det inte aktuellt att ligga kvar i sängen, för då hade det blivit ännu värre. Sen önskar man alltid att man kunde göra mer när man har en ledsen och förtvivlad student framför sig, men jag visste ju från början att vi inte har några kontrakt att förmedla utan att vi är beroende av privatpersoner.