Kreditkassan lånar från Bopoolen

- in Nyheter, Studentliv
@Kenneth Carlsson

Har CSN-pengarna redan försvunnit, eller skulle du behöva ett akut lån? Då skulle kanske stiftelsen Kreditkassan kunna hjälpa. Nu tar Bopoolens tjänsteman över ansvaret för utlåningar till studenterna.

Under sommaren har Lus skurit ner på sin personal. En av de stora frågetecknen har varit vem som ska ta över ansvaret för Kreditkassan och utlåningar av pengar till studenterna.

Kreditkassan är en stiftelse som med överseende från studentkårssamarbetet Lus lånar ut pengar till studenterna. Reglerna är enkla: studenterna kan ta ett lån i taget mellan 1000 – 15 000 kronor, som sedan ska betalas tillbaka innan ett nytt lån kan tas.

Den administrativa tjänsten med ansvaret för utlåningarna går nu till Bopoolens Peter Fransson. Att tjänsten stannar inom en annan del av Lus är naturligt enligt Kreditkassans nytillträdde ordförande, Vilhelm Hultgren:

– När vi ansökte om tjänsten fick vi in mängder av ansökningar. Att Peter Fransson fick ansvaret är för att han är den absolut mest passande och har bäst kompetens sett till de alternativen vi fick.

Tjänsten löper på 20 procent, och lönekostnaden är på 4400 kronor i månaden. Samtidigt är antalet studenter som väljer att ta lån via Kreditkassan relativt få, endast omkring 100 stycken år 2010.

Sett till förhållandet mellan omsättning och låntagare, hur viktig är då Kreditkassan?

– Kreditkassan har historiskt sett varit viktig. Vad jag har märkt är problemet i dag att det finns en stor okännedom om stiftelsen. Givetvis måste vi se över hur vi ska marknadsföra Kreditkassan bättre, säger Vilhelm Hultgren.

Vilhelm Hultgren vill poängtera att Kreditkassan inte har något vinstintresse. Dessutom kan Kreditkassan vara viktig för de studenter som inte kan få lån någon annanstans.

– Att ta lån kräver en del av låntagarna, som att man har en viss säkerhet. Just nu är vi förmånligast för de som inte har någon säkerhet över huvud taget. Samtidigt är det viktigt att de pengar som lånas ut också kommer tillbaka, säger Vilhelm Hultgren.

Fakta

[checklist]

Läs mer om kreditkassan och omstruktureringen av ekonomihanteringen.

[/checklist]