They approve this kurs

- in Kursen
@Annika Skogar

Det är bara någon månad kvar till världens mest uppmärksammade presidentval. På statsvetenskapliga institutionen försöker 18 studenter förstå sig på det politiska systemet bakom rubrikerna. Det gör de bland annat genom att debattera Arizonas invandrarlag och homosexuellas rätt att gifta sig i Kalifornien.

– Ni måste vara så övertygande som möjligt. Jacob Sohlberg står mellan bänkarna i sal 131 på Eden och instruerar sina studenter inför dagens debatt.

Det stora klassrummet är knappt mer än halvfullt och projektorn i taket sprider ett blått sken på den vita tavlan längst fram. Halvöppna väskor och anteckningsblock ligger utspridda över bänkarna. Två timmars föreläsning om USA:s medborgerliga friheter har just avklarats. Nu är det dags för hälften av klassrummets studenter att lämna stolarnas trygghet och ta plats framme vid tavlan.

David Norlin håller med båda händerna om kollegieblocket och hans två gruppkamrater står jämte likt livvakter. Tillsammans ska de försöka uppfylla uppmaningen de just fått från sin föreläsare. Att övertyga oss om att Kaliforninen bryter mot konstitutionen då de gjort det illegalt för homosexuella att gifta sig.

– Det finns ingen rättvisa i det här, vi måste tänka på allas lika rättigheter, säger David Norlin som inledning.

Jacob Sohlberg skyndar att stänga av projektorn. Motståndargruppen lyssnar, någon smyger snabbt tillbaka till sina grejer för att hämta en penna och lägga till något bland sina stödord. Gruppmedlemmarna avlöser varandra och eventuellt har dagens uppgift genomförts mer på grund av tvång än passion. Innan de avslutar spetsar de dock till en fråga för motståndarna att bita i:

– Ni tycker alltså att det känns mer skrämmande när två män promenerar tillsammans hand i hand än med varsitt vapen?

De olika engelskadialekterna avslöjar att studenterna är från hela världen. Någon tittar intensivt ner i sina papper för att hitta de rätta orden till sina argument. En annan drar sitt anförande med något som kan vara skånsk brytning. Resten av klassen agerar publik, smygläser sina anteckningar inför nästa debatt och sippar vatten från sina vattenflaskor. När de där framme debatterat klart ges  en tvåsekunders applåd innan nästa grupp grabbar tag i sina egna anteckningsblock och reser sig.

– De federala lagarna är till för allas bästa.

Det är dags för nästa ämne. Maya Hade från Tyskland har börjat lägga fram gruppens argument medan Anurag Dey från Austarlien står jämte och balanserar sin dator med högerhanden. I vänsterhanden håller han en grön whiteboardpenna som strax ska användas för att skriva ner vad Arizonas invandringslag innebär.

– Ni måste förstå att invandring är en sak som det ska lagstiftas om på federal nivå.

Anurag Deys blick går från datorn, till motståndargruppen och till sist till Jacob Sohlberg. Som för en bekräftelse.

Strax är det dags för sista gruppen att säga sitt. Melissa Frödin är redo. Med eftertryck påpekar hon att Arizona är oerhört utsatt med tanke på det geografiska läget och att deras invandringslagar inte är något annat än en nödvändighet. Publiken vaknar till av den oväntade inlevelsen. Noah From tar vid på samma spår.

– Vi kämpar för Arizona, säger han med hög röst och slår sig för bröstet.

Klassen skrattar. Jacob Sohlberg ler gillande. Noah From viftar med sin högerhand och nog har han just då många likheter till en republikan i Arizonas delstatskongress.

Snart har timmen passerat. Det finns inte mer tid att framföra de argument som plitats ner i kollegieblocken. Klasskamraterna i bänkarna börjar packa ihop och genom luften viner spridda påminnelser om när grupperna ska ses och förbereda nästa seminarium. Då är temat den amerikanska folkopinionen.

En som eventuellt är mer insatt i den frågan än de andra på kursen är Cindy Lee. Hon kommer från Los Angeles men har trots det valt att läsa om amerikansk politik på ett svenskt universitet.

– Jag tycker att det är väldigt intressant att läsa om vårt politiska system från ett annat perspektiv. En risk med att läsa det hemma i USA är att professorernas egna åsikter lyser igenom rätt tydligt. Här är det mer nyanserat.

Cindy Lee är också en av få i klassrummet som faktiskt har rätt att säga sitt i presidentvalet i november.

– Egentligen tror jag inte att det spelar jättestor roll vem som väljs, bekymren kommer bestå. En president kan inte göra mirakel. Men jag hoppas på Obama trots allt, han har bara haft fyra år på sig och det är för lite för att lyckas med någon slags förändring. Skulle Romney bli vald så blir det ju lite som att börja om från början igen.

Fakta

[checklist]

  • Kursnamn: American Government
  • Antal högskolepoäng: 7,5
  • Går: Första gången i höst.
  • Undervisning: Sker i form av föreläsningar och seminarier.
  • Obligatorisk kurslitteratur: The Logic of American Politics, You Decide! 2011: Current Debates in American Politics
  • Rekommenderad läsning: Att dagligen läsa The New York Times och/eller The Washington Post.
  • Examination: Inlämningsuppgifter och en 6- till 8-sidig slutuppsats.
  • Behörighet: Kan läsas som en del av kandidatkursen i statsvetenskap men kan också läsas som fristående kurs.

[/checklist]

 

text Annika Skogar