”Det är den tuffa bostadsmarknadens fel”

- in Nyheter, Studentliv

I bostadsbristens Lund kämpar AF Bostäder med arbetet att kasta ut de icke-studenter som olovligen bor i deras studentbostäder.

De hittar 200 personer varje år, men VD:n Rolf Svensson har förståelse för att icke-studenter försöker bo kvar.

– Hade kötiderna inte hade varit så långa på de kommunala bostadsföretagen så hade man inte behövt bo kvar, säger han.

AF Bostäder uppskattar att nästan 300 personer har kontrakt till studentbostäder utan att vara studenter. Genom kontroller lyckas de få tag i 200 av dessa varje år, men förhoppningarna är att bolaget genom bättre samarbete med universitet ska kunna få tag i samtliga.

– Kontrollerna sker rullande året om, men vi kollar varje bostad en gång om året i snitt, säger AF Bostäders VD Rolf Svensson och fortsätter:

– Vi bedömer att om vi får möjligheten att genomföra kontrollerna lite oftare kan vi få loss ytterligare 100 bostäder per år. Då kan vi få 100 bostäder tillgängliga för aktiva studenter utan att ha byggt något nytt.

Rolf Svensson säger att problemet med icke-studenter i studentbostäderna kommer ifrån bostadsmarknaden. Studenter som avslutat sina studier har i många fall svårt att köpa bostadsrätt, och har de inte varit smarta nog att ställa sig i bostadskö kan den som har otur gå länge utan bostad.

– Det är den tuffa bostadssituationen i vår regions fel. Hade det varit så att kötiderna inte hade varit så långa på de kommunala bostadsföretagen i Malmö och Lund så hade man inte behövt bo kvar. Många tvingas till det för att det är så svårt hitta annan bostad i regionen.

AFB:s VD tycker inte det är bra att icke-studenter stannar kvar i sina bostäder, men han förstår att det finns personer som känner sig tvungna att göra det.

– Jag kan ha förståelse, men det är inte bra och det är inte rätt. Vi har bostäder för studenter. Inte minst för nya studenter som kommer från andra trakter och inte kan pendla, de behöver ju bostad, säger Rolf Svensson och fortsätter:

– Att jag förstår hur de tänker betyder inte att sympatiserar med hur det tänker.

Läs mer: