Knark i korridoren och extrapengar till elitstudenter

Narkotikahandel i korridorrummet bredvid, gratis laptops till högpresterande studiekamrater och inställd skola under Obamas besök. Det är några av de nyheter som studenter världen över pratat om den senaste veckan.

Studentboenden i Oslo har visat sig användas som avlämnings- och försäljningsplats för droger som smugglats från Västafrika till Norge. Enligt polisen har det pågått under några år, men att de inte varit klara på hur mycket som faktiskt sålts förrän det senaste halvåret. Innan polisens uppgifter framkom kände studentboendets ansvariga inte till handeln och förvaringen. Civilspanare har gripit minst 17 misstänkta i studentlägenheterna under de senaste månaderna. Det rör sig också om olovlig vidareuthyrning av lägenheter, skriver Universitas.

Engelska toppstudenter ges ekonomiska motiv för att studera på lägre rankade universitet, skriver The Telegraph. Dussintals universitetet erbjuder stipendier till unga framstående studenter, oberoende av deras ekonomiska bakgrund, vilka inkluderar allt från rabatter på studieavgifter och rena pengabidrag till gratis bärbara datorer. Sally Hunt, generalsekreterare för universitetslärarnas fackförbund, menar att mer pengar till högpresterande kan komma att minska möjligheten att erbjuda stöd till studenter med sämre ekonomiska förutsättningar.

Totalt tretton skolor och universitet i Kambodja har hållits stängda under South East Asian Nations- och East Asia Summit-mötet. Detta för att öppna trafikvägar på stora gator när Phom Phen har stått värd för mötet som besökts av bland andra Barack Obama och Vladimir Putin. Premiärminister Hun Sen bad om förståelse för stängningen hos studenterna, lovade att skolorna öppnar igen på torsdag den 22/11 och bad folket att visa gott uppförande under Kambodjas stund i världens ögon, skriver Cambodia Daily.

  • Är du på utbytestermin? Tipsa om vad som händer på ditt universitet.
  • 
Varje vecka publiceras en internationell utblick på Lundagard.se