13. Lucia på Studentskegården

- in Julkalender
@Lundagård

Lucia, en riktigt svensk tradition om ett italienskt helgon. På Lunds Studentskegård har det lussats ända sedan 1937, men de är inte rädda för att testa något nytt. I år sjunger de en kinesisk vinterlåt och på gårdagens genrep satt den nästan perfekt.

Rader av långbord med dukar och kaffekoppar i vitt porslin står uppställda i salongen på Studentskegården.

Bredrandiga tapeter, mjuk julgransbelysning och inramade tavlor på väggarna skapar en gammaldags julkänsla. I dörröppningen hjälps tio tjejer i vita nattlinnen åt att tända varandras ljus. Allra sist tänds lucians krona.

– Det var ingen annan som ville vara lucia, säger Ebba Katsler om varför det blev just hon. Och jag har varit tomtenisse fram tills jag var åtta, så det är kul.

Enligt traditionen är det dem som flyttat in på det kvinnliga studentboendet under året som ska lussa för de andra i huset. Magdalena Uggmark, vice edil, säger att man förvisso inte kan tvinga någon, men å andra sidan är det inte heller ett val. Hon har i alla fall aldrig varit med om att någon har försökt komma undan.

 

Vem är det då som det ska lussas för? De 40 boende har fått bjuda in varsin gäst, och även kamratföreningar är inbjudna. Välkomna är även de som har med huset att göra, som fastighetsverket och styrelsen. Ungefär 55 personer tror Magdalen Uggmark att det kommer komma.

– Det har varit lite dåligt, säger hon och berättar att många har tackat nej för att de har andra luciafirande att hinna med.

Förutom själva Luciasången ska ytterligare sex låtar avklaras och ett par dikter läsas upp. Roligast verkar tågdeltagarna ha åt vad de själva kallar för ”den avancerade koreografin”: knäböjningar i takt till ”tipp – tipp – tapp”. De känner ofta efter så att glittret sitter kvar i håret.

Bakom pianot kompar Caroline Björnerås. Det har gått tre år sedan hon själv lussade, dock varken som tärna eller som lucia.

– Jag var stjärngosse! Tyckte att det var en kul grej.

För henne är de viktigaste sångerna Luciasången och Staffansvisan. Och när luciatåget kommer till refrängen på just Staffansvisan hajar man till. ”Stjärnorna de tindra så klara. Flickor låt oss lustiga vara”. I det här luciatåget känns det som en given tolkning.

Ett annat ovanligt inslag som Studentskegården bjuder på är en låt på kinesiska. Det är Danfeng Zhang som har lärt de andra tjejerna den kinesiska sången. En översättning av låtens titel till engelska skulle bli ungefär ”Searching for the wintersweet during the winter”, berättar Danfeng Zhang.

– Men det är ingen jullåt, förklarar hon. Vi har inte jul i Kina.

Tjejerna har gått genom hela repertoaren en gång, komplett med in- och uttågning. Nu vill de köra alla låtar en gång, så att det verkligen sitter tills det är dags på riktigt.

Låt Luciakören på Studentskegården önska dig en god jul:

[audio:http://lundagard.se/wp-content/uploads/2012/12/We-wish-you-a-merry-christmas.mp3|titles=Dec13]

text: Sara Dahlman

Fakta

[checklist]

Varje dag fram till julhelgen kommer Lundagard.se och Lundagard.net att försöka bjuda på det bästa som julen kan ge. Spana in kalendern på Lundagard.net här Illustrationer: Anna Åkesson

[/checklist]