Kul[tur] över jul

- in Nyheter
@Emma Andersson

Äntligen ledighet! Vi har nosat upp russinen i kulturkalenderkakan 20 december till 6 januari. Ta för dig av tipsen!

Film

Har du ännu inte sett uppmärksammande dokumentärfilmen Palme? Då har du sista chansen nu! På Kino visas den i fyra dagar till för 70 kr. Hinner du inte det skall du dock icke misströsta. Juldagen, den 25 december kl. 21.00 kommer filmen nämligen att börja sändas som en längre serieversion i tre delar på SVT.

Den 21 december har Berättelsen om Pi svensk biopremiär. Regisserad av Ang Lee, baserad på en fantastisk bok av Yann Martel, är det berättelsen om den indiske pojken Pi som överlever ett skeppsbrott och tvingas till att överleva genom att dela livbåt med en zebra, en orangutang, en hyena och en livsfarlig bengalisk tiger. Fast vad hände egentligen? Ni måste se den!

Få saker kan få mig så mycket i stämning som musik. När det gäller julen går Tjajkovskijs Nötknäpparen på högvarv i CD-spelaren (ja, jag vet, jag är Old School). Men på Annandagen blir det ännu bättre! Kl. 15.00 visas baletten Nötknäpparen till Tjajkovskijs musik i 3D på Spegeln i Malmö.

 

TV

Dokumentärfilmen Palme. Se mer info ovan.

Det finns två saker som gör en bra tv-jul. Ett spännande drama och en brittisk deckare. Självklart bjuder SVT på båda (och kom ihåg att ni kan se missade program på SVTplay):

  • SVT 1: På juldagen, den 25 december kl. 22.00 visas första delen av två av den tysk-brittiska miniserien Labyrinten, baserad på en roman Kate Mosse. Rekommenderas!
  • SVT 2: Den 2 januari kl. 20.00 visas första delen av tre av det brittiska kriminaldramat Bletchley Circle. Efterkrigstidens London och seriemördare utlovas!

Om ni inte orkar ta er ut i vinterkylan för att gå på teater kan ni också bara stanna hemma och mysa i tv-soffan. Söndagen den 30 december kl. 21.00 visar SVT1 De tre musketörerna, en rockmusikal-version av Alexandre Dumas klassiker. Filmad från Stockholms stadsteater.

Detta och mer hittar du här.

 

Klubb

Domedagsfest Alianza Style på Moriska Paviljongen, torsdagen den 20 december. Fri entré före kl. 23.00. Möjlighet finns att ta med egen musik eller passa på att spela live!

 

Utställning

Projektet fortsätter, Viktoria Blomén ställer ut foton med illustrationer på Biblioteket Väster i Lund.

Få riktig julkänska genom att besöka Blekingegården och Bosmålatorpet på Kulturen, där pigorna sitter vid brasan och berättar om julen från förr. Från torsdagen den 27 december till söndagen den 30 december.

Jag är en djefla man som kan göra många konster. Utställning om August Strindberg och det ockulta på Universitetsbiblioteket.

 

Konsert

Trött på allt det traditionella? Gå på Jamaicansk Julfest på Babel, fredagen den 21 december, kl. 23.00-03.00. Se banden Safari Sound, Adde Instrumentals, DJ Patuu och El Poncho Plàstico.

 

Scen

Är du efter finkultur, men vill se någonting annorlunda? Gå och se Strindbergs kasperspel Kaspers Fettisdag på Mejeriet – för första gången uppsatt som dockteater! Du ser föreställningen antingen fredagen den 21 december eller lördagen den 22 december, kl. 18.30.

Passa på att skratta gott en sista gång för i år när Humorfalangen har sin sista show för året. Ni ser Morris Isfeldt, författare till boken Suck My Style, och DJ:n och komikern Erik Börén på Mejeriet, lördagen den 29 december.

Ta farväl av julen med Stjärngossetåget på Kulturen, söndagen den 6 januari kl. 18.30. Tradition på Kulturen sedan 1892!

 

Kulturbloggen drivs av…

[checklist]

Kenneth Carlsson är nöjesredaktör på Lundagård. Han är även kanske Lunds flitigaste quizare och sitter inne på de mest obskyra kunskaper om bred och smal kultur, främst musik. Kan även i stort sett allt om all film – utom James Bond. Pluggar journalistik och praktiserar just nu på City Helsingborg.

Virve Ivarsson är även hon nöjesredaktör på Lundagård och har ett särskilt öga för poesi. Tävlar i poetry slam, har läst skrivarlinjen på Wiks folkhögskola och läser juristprogrammet. Dold talang: att förvandla prettofester till barnkalas. 

Mette Mjöberg Tegnanderbevakar populärulturella trender och intresserar sig särskilt för serier. Gillar att teckna, åker roller derby och precis införskaffat en egen symaskin vid vilken hon tillbringar mer och mer tid. 

Jimmie Larsson läser masterprogrammet i visuell kultur och håller koll på det senaste inom film, musik och spel. Hörs även nörda loss i Radio AF:s program ”Veckan som var med Matias och Jimmie” en gång i veckan. 

Philip Stålhandske närmar sig sin kandidat i litteraturvetenskap och inriktar sitt bloggande på just litteratur, men skriver också ett och annat om politik och samhällsfrågor.

Emma Andersson är ungdomsboksförfattaren som alltid har böcker med sig, lyssnar på musik dygnet runt och ser helst på tv-serier i dagslånga maraton. 

Redaktör Ida Ölmedal håller i trådarna på bloggen.

[/checklist]