Iglooboende leder till bostadsdebatt

- in Nyheter, Studentliv
@Tor Gasslander

AF200-Borgen har fallit och ersatts med ett tält, men Igloobornas dröm om att få debattera bostadsbrist med en politiker går trefaldigt i uppfyllelse.

Rik Nauta och Aleksis Pirinen, som uppmärksammades efter att de flyttat ut i en egenhändigt konstruerad igloo i förra veckan, fick se sin skapelse falla sönder under de senaste dagarnas värme. Igloon revs, men de båda civilingenjörsstudenterna gav inte upp utan ersatte den med ett tält. Ikväll avslutas utomhusboendet med den politikerdebatt de hoppats på redan från början.

Efter artiklar i Lundagård och Sydsvenskan har representanter från Moderaterna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna hört av sig och lovat att infinna sig inför kvällens samtal. Rik Nauta och Aleksis Pirinen har dessutom själva tagit kontakt med AF-bostäder, vars VD Henrik Krantz också kommer delta.

– Det här är vår avslutning. Förra kvällen var sista kvällen vi sov ute, så det känns skönt att vi uppnått alla mål, säger Rik Nauta.

Hur har det gått att bo så länge i en igloo?

– Det har gått bra. Det var mycket varmare än tältet, isolerat och tyst. Vindstilla. Vi kommer att sakna det.

Iglooborna planerar inte att driva en speciell politisk ståndpunkt under diskussionen, utan snarare att blåsa nytt liv i det offentliga samtalet om studentbostäderna.

– Det är viktigt vad som händer nu med hyreshöjningarna och så. Vi vill göra det klarare vart de olika partierna står och göra frågan mer aktuell, säger Rik Nauta.

Debatten inleds vid tältet på innergård på Michael Hansens kollegium klockan 17.00

Följ igloobornas vecka på deras Facebook

Läs mer: AFB höjer hyran med 2,4 procent.