De arrangerar dejtservice mot migrationslag

- in Internationellt, Kår, Nyheter, Studentliv
@Lundagård

Teknolog- och Samhällsvetarkåren vill väcka debatt om de immigrationslagar som skapar hinder för studenter utanför EU som vill stanna i Sverige efter avslutad examen.

 

För icke EU-medborgare kan det vara svårt att få stanna i Sverige om man inte är anställd. Ett av de få sätten att bli beviljad uppehållstillstånd är genom att ha en samborelation med en svensk partner.

De nuvarande lagarna kring detta kan skapa en väldigt besvärlig och absurd situation, vilket Marjorie Spangler, vice ordförande för Samhällsvetarkåren själv har varit med om:

– Vi hade ett fall här i Samhällsvetarkåren, där en student var tvungen att flytta från Sverige och bara tre månader senare flytta tillbaka igen eftersom hon fick en doktorandtjänst.

Liknande situationer fick kåren att inse att de måste hitta vägar för att skapa medvetenhet kring problemet. De bestämde sig för att organisera en Speed dating i samarbete med Teknologkåren den 15 februari, en dag efter alla hjärtans dag. Där ska studenter från länder utanför EU kunna träffa svenska studenter.

– Det är verkligen ett stort problem. Så vi började leka med tanken att speed dating kunde öka medvetenheten. Det här är ett initiativ för att sätta problemet på dagordningen, säger Elin Gustafsson, som också är vice ordförande i Samhällsvetarkåren.

Men några aspekter av lagen ses som positiva:

– Du måste bevisa för myndigheterna att du är i ett seriöst förhållande med en svensk person men du måste inte vara gift vilket är ganska progressivt, det räcker att du bor sambo med någon, säger Marjorie Spangler.

Men vill de verkligen att alla besökare ska inleda ett förhållande efter dejtservicen den 15:e?

– Rubriken är ’Kärlek utan gränser’. Det skulle vara fantastiskt om några skulle hitta varandra, men grundidén är att skapa en politisk debatt kring problemet på ett annorlunda sätt, menar Elin.

De två vice ordförandena håller inte med om att initiativet skulle uppmuntra illegala verksamheter.

– Vårt syfte är inte att få folk att inleda falska förhållanden. Syftet är att få politiker att inse att lagarna kring detta är knäppa och att de måste ändra på dem. Vi kan inte ha politiker som säger att vi ska ha internationella universitet i världsklass som är lockande för internationella studenter medan de agerar i helt motsatt riktning, säger Elin Gustafsson.  

– Vi vill att lagen ska bli mer flexibel, så att en internationell student inte måste lämna landet direkt efter en avslutad examen. Detta kan ses som ett provokativt sätt att informera allmänheten. Vi har också bjudit in den svenska integrationsministern, säger Marjorie Spangler.

Text: Vasco Costa

Översättning: Mia Söllwander

Fakta

[checklist]Den 15/2 kl 17.30 anordnar Samhällsvetarkåren vid Lunds universitet tillsammans med Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola “Global Speed Dating” på Samhällsvetarkåren, Paradisgatan 5 S i Lund.[/checklist]