"Det tar tid att skapa ett kontaktnät"

- in Karriär, Näringsliv
@Ida Ölmedal

Kristin Lanevik, projektledare på arbetsmarknadsdagen Hybrid som riktar sig till samhällsvetare, humanister och teologer. 

Vad är nytt för i år?

– Vi har CV-granskning, CV-fotografering, karriärrådgivning och alumner som föreläser.

Hur ser intresset ut?

– Vi drog igång för en halvtimme sedan och det har börjat rulla in folk. Det var någon som frågade efter sommarjobb, andra kollar mest läget.

Vad vill utställarna ha av studenterna då?

– Det är olika. Kristianstad kommun är till exempel här och letar socionomer, andra vill bara träffa studenter och knyta kontakter. Totalt är det arton olika utställare. Det är vi nöjda med, även om vi hade gärna sett fler organisationer som ställer ut. Speciellt den privata sektorn är svår att få hit i och med att det är lågkonjunktur.

Ni vill stärka, ge självförtroende och verka identitetsskapande för studenter med generella examina. Hur gör ni det?

– När man läser en bred utbildning med en generell examen är det svårt att relatera till vad man kan göra på arbetsmarknaden och vad ens kompetenser är. Samtidigt är det svårt för arbetsgivarna att veta vad de här studenterna kan bidra med. Vi har bjudit in föreläsare med liknande bakgrund, som kan berätta om sin väg ut i arbetslivet. Exempelvis kommer KG Hammar att prata om värdet av humanistisk och teologisk kompetens i samhället.

Har du något tips till en jobbsugen student på mässan i dag?

– Passa på att nätverka och mingla. Det är så man får kontakter. Börja i tid – det tar tid att skapa ett kontaktnät. Många arbetsgivare kräver erfarenhet redan innan man kommer ut på arbetsmarknaden, så det är bra att göra praktik och engagera sig ideellt.

Hybrid anordnas av Samhällsvetarkåren och Humanistiska och teologiska studentkåren, HTS.