Strejkande läkarstudenter underkända

- in Internationellt, Studentliv

Likt läkarstudenterna i Skåne har strejk varit ett protestverktyg även i Moçambique. Men där svarade universitetet med att straffa studenterna. 

 

Eduardo Mondlande university i Moçambiques straffar läkarstudenter för att ha strejkat. De deltog i en niodagarsstrejk för höjda läkarlöner i januari. Den förste mars meddelade universitetet att studenterna har blivit underkända på sin nuvarande kurs för olydnad och brist på disciplin. Värst drabbade är runt 130 studenter som gör sin praktik på Maputos centralsjukhus. Arlete Mambo, talesperson för universitetet, säger att straffet var milt och menar att de kunnat bli avstängda. Många av läkarstudenterna kommer nu inte att ta sin examen i april, istället får de gå om sin kurs rapporterar University World News.  

Förra årets fuskskandal  på Harvard som Lundagård tidigare skrivit om fortsätter, men nu är det anställda på skolan som är i fokus. Skolans tjänstemän har genomsökt dekaners mejl för att ta reda på vem som läckte fuskskandalen till media. Skolan ber nu om ursäkt för hur de har hanterat den hemliga undersökningen.

En dekan som hade vidarebefordrat konfidentiell information till två studenter avslöjades under genomgången, detta ansågs dock som oavsiktligt. Nyheten från CNN om den hemliga genomsökningen väckte genast kritik från skolans anställda. Professor Harry Lewis kallade skolans handlande för vanhedrande.

Bland Universitetsbiblioteken i England märks en ökad trend. Nu kommer även biblioteken i Leeds, Kings och Reading vara öppna dygnet runt. Många är positiva till de förlängda öppettiderna, men det finns också en rädsla för att studenterna ska skaffa sig ohälsosamma studievanor.

– Jag tror att studenter är mer pressade än någonsin, och vi ser dem studera hårdare och längre, säger Josh Smith vid Leeds universitet till The Guardian.

Universitetet i Leeds kommer att påbörja försök med dygnetrunt öppna bibliotek under sommarens tentamensperiod.

 

  • Är du på utbytestermin? Tipsa om vad som händer på ditt universitet.
  • 
Varje vecka publiceras en internationell utblick på Lundagard.se