Hon tog steget direkt till drömjobbet

Maria Hazard gick raka vägen från studier till PR-byrån Westander. För Lundagård delar hon med sig av sina erfarenheter. ”Mitt bästa tips är att göra praktik, om du har möjlighet”, säger hon.

 

”Under min sista termin i Lund började jag ta reda på vilka som var de stora pr-byråerna i Stockholm. Sedan läste jag på om dem för att se om det var någon som passade mig och skickade in spontana ansökningar. Jag fick jobb och började på Westander tre veckor efter att jag tagit examen. Nu har jag jobbat med publicitet och påverkan i fem år och tycker att det är otroligt kul och givande.

Anledningen till att jag fick jobbet på Westander var att jag hade erfarenhet från både offentlig förvaltning och frånorganisationsvärlden. Jag gjorde min praktik på Sveriges ambassad i Manila, Filippinerna, och under min sista termin jobbade jag extra som frivillig verksamhetsledare för Röda Korsets ”Jourhavande Kompis”.

Mitt bästa tips inför karriären är att göra praktik, om du har möjlighet. Förutom att det öppnar dörrar in till arbetslivet och breddar det egna nätverket, är det bra att få känna på vad det egentligen är man vill jobba med. Jag sökte praktik på säkert 30 ambassader innan jag fick min plats i Filippinerna. Där lärde jag mig enormt mycket, fick ett utökat internationellt nätverk och vänner för livet.

En sak som jag dock kan ångra är att jag inte tog chansen och åkte för att studera i USA. Det är svårare att få ett jobb där än inom EU, men som student hade varit roligt att få prova på att bo där ett tag.

Ett annat tips är att engagera sig i något utanför studierna. Ta hellre ett extraarbete än en extra kurs. Prata även med vänner och tidigare studenter som nu är ute i arbetslivet. Som student har man oftast en ganska luddig bild av vad man vill jobba med i framtiden, som ’jag vill jobba inom EU eller FN’.

Det är något helt annat att jobba än att studera. Även om jag var ganska disciplinerad och hade fasta tider när jag studerade går det ändå inte att jämföra. I arbetslivet måste man vara strukturerad, organiserad och ta ett kanske ännu större ansvar för sig själv.

De flesta kvalificerade arbeten i dag kräver att man hittar på sina egna arbetsuppgifter och kommer med uppslag och idéer på vad som kan göras. Dessutom hade jag under studierna mycket mer tid över till vänner och fritidsaktiviteter än vad jag har i dag. Ta väl vara på tiden på student! Den kommer aldrig igen.”

På lördag landar Lundagårds Efter examen-bilaga i brevlådan, men redan idag kan du hämta den i AF-borgen.